Fajon: U EU se osjeća zamor u širenju Unije

U Evropskoj uniji (EU) se osjeća izvjestan zamor u širenju kao posljedica privredne i finansijske krize koja je zahvatila svijet, rekla je slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

0 komentar(a)
EU, Foto: Zaman
25.03.2011. 14:08h

U Evropskoj uniji (EU) se osjeća izvjestan zamor u širenju kao posljedica privredne i finansijske krize koja je zahvatila svijet, rekla je slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

"Pitanje je šta će se dešavati sa širenjem koje više nije prioritet EU, iako mađarsko predsjedavanje EU tom pitanju posvećuje veliku pažnju", rekla je Fajonova.
U Ljubljani je u Centru Evropa održan okrugli sto o posljedicama ekonomske krize na širenje EU na kojem su učestvovali ekonomista Bogomir Kovač, evropska poslanica Tanja Fajon, direktor Instituta za balkanska i bliskoistočna pitanja (IFIMES) Zijad Bećirović i analitičar i bivši ambasador u Srbiji Borut Šuklje. "Pitanje je šta će se dešavati sa širenjem koje više nije prioritet EU, iako mađarsko predsjedavanje EU tom pitanju posvećuje veliku pažnju", rekla je Fajonova. Fajonova je objasnila da se zbog ekonomske krize "osjeća izvestan zamor" EU kada je riječ o njenom širenju na Zapadni Balkan. Prema njenom mišljenju, do 2014. godine u EU će ući Hrvatska, "a onda se dugo vremena neće ništa dešavati" na tom planu.
"Veliki korak bi bio kada bi Srbija napravila korak napred i kada bi se Makedonija dogovorila (sa Grčkom) oko svog imena", smatra Fajonova.
"Veliki korak bi bio kada bi Srbija napravila korak napred i kada bi se Makedonija dogovorila (sa Grčkom) oko svog imena", smatra Fajonova. Ekonomista Bogomir Kovač smatra da je Evropa željela imati "horizontalno širenje i vertikalno produbljivanje" i da u ovom trenutku ona mora jačati zajedničko tržište, "a ne ići na svoje širenje". Analitičar Borut Šuklje, međutim, smatra da "Evropa ne smije sebi da dozvoli veliku vremensku razliku između prijema Hrvatske i Srbije", odnosno da bi "Srbija morala ući u EU ubrzo nakon Hrvatske".