Đukanović: KAP-ov dug je rezultat nepažnje

Ubijeđen sam da je danas stanje u većini privatizovanih preduzeća počevši od KAP-a bolje nego što je bilo u vrijeme dok smo tamo imali društvenu svojinu.

56 pregleda0 komentar(a)
MILO, Foto: Savo Prelević
25.02.2011. 09:11h

Smatram da je problem između Vlade i vlasnika Kombinata aluminijuma (KAP) rezultat nepažnje onih koji su trebali da obave tu uplatu, eliminišu rizik i poštede crnogorsku javnost pisanja o tome, jer ako se pogledaju iznosi to je zaista sitnica za jednu industriju kakva je aluminijska.

To je izjavio “Vijestima” lider DPS-a i bivši premijer Milo Đukanović nakon što je novog premijera Igora Lukšića zamijenio na poziciji predsjednika Košarkaškog saveza Crne Gore.

"Optimista sam da će se taj problem riješiti. Mislim da je moguće takve probleme prevazići i najiskrenije se nadam da će aluminijumska industrija u narednom periodu biti važan oslonac ukupnog privrednog razvoja Crne Gore", rekao je Đukanović .

Na pitanje da li Vlada treba da razmisli da raskine ugovor sa vlasnikom KAP-a ako se problemi u realizaciji obaveza iz ugovora o poravnanju nastave, on je rekao da “u ovom trenutku ne vidi nepredviđene probleme”.

"Gdje god se pojave problemi to je alarm za Vladu koja treba da razmisli kako da ih prevaziđe. Tokom trajanja globalne ekonomske krize pored predloga da sasvim ugasimo aluminijumsku industriju, bilo je predloga i da se raskine ugovor sa vlasnikom, ali nijesmo radili ni jedno ni drugo. Na bazi ozbiljne analize došli smo do zaključka da je pametniji treći potez, a to je državna pomoć kako bi se sačuvalo partnerstvo, sačekao završetak najteže faze globalne ekonomske krize, popravila situacija na tržištu aluminijuma i otvorila perspektiva za poslovanje KAP-a", rekao je Đukanović.

"Zahvaljujući državnoj pomoći industrija aluminujuma je sačuvana, a to je praćeno brojnim nedoumicama u stručnoj i laičkoj javnosti da li Crnoj Gori uopšte treba aluminijumska industrija ili ne"

"Ako bi se pojavili neki nepredviđeni problemi koje u ovom trenutku ne vidim, već mislim da je ovo faza mnogo uspješnijeg poslovanja svih aluminijumskih industrija u svijetu uključujući i aluminijumsku industriju u Crnoj Gori, to će svakako biti razlog da Vlada razmisli da ozbiljno preduzme adekvatne mjere na način na koji je to radila prethodna Vlada" - rekao je Đukanović.

Đukanović se nada da će “većinski vlasnik KAP -a odgovoriti zahtjevima bankarskih institucija, i da će učiniti ono što je u njegovom najboljem interesu, a to je da dalje razvija prerađivačke djelatnosti i da se intenzivno bavi definisanjem energetskog izvora iz kojeg će se napajati aluminijumska industrija, jer je jedino taj paket garancija da će aluminijumska industrija biti toliko uspješna koliko joj se otvara mogućnost i perspektiva na duži rok”.

Ne kaje se

Predsjednik DPS -a istakao je da se ne kaje zbog toga što je Vlada, kojom je predsjedavao, potpisala dva ugovora sa vlasnikom KAP-a, jer vjeruje da su se u tim uslovima povukli najbolji potezi.

"Ubijeđen sam da je danas stanje u većini privatizovanih preduzeća počevši od KAP-a bolje nego što je bilo u vrijeme dok smo tamo imali društvenu svojinu i dok je njima upravljala država. Prošli smo u međuvremenu iskušenja globalne ekonomske krize i njenih posljedica po ekonomiju i aluminijumsku industriju u Crnoj Gori", kazao je bivši premijer.

"Zahvaljujući državnoj pomoći industrija aluminujuma je sačuvana, a to je praćeno brojnim nedoumicama u stručnoj i laičkoj javnosti da li Crnoj Gori uopšte treba aluminijumska industrija ili ne. Vlada je tada bila istrajna da nam je potrebna aluminijumska industrija i da je potrebna disperzija privrednih aktivnosti kako ne bismo isključivo zavisili od bilo koje, makar i turističke djelatnosti. Stanje na tržištu aluminijuma se sada bitno popravilo i cijena je oko 2.500 dolara tako da postoje uslovi za održivost te industrije ne samo na kratak nego i na dugi rok".