Priveden general Aco Tomić

Bivši načelnik Uprave bezbjednosti Vojske Jugoslavije Aco Tomić priveden je na saslušanje zbog sumnje da je skrivao Ratka Mladića.

253 pregleda0 komentar(a)
Aco Tomić, Foto: Beta
31.01.2011. 14:42h

Bivši načelnik Uprave bezbjednosti Vojske Jugoslavije Aco Tomić priveden je na saslušanje zbog sumnje da je skrivao Ratka Mladića, rečeno je danas Beti u

Tužilaštvu za ratne zločine.

Kako je rečeno, policija je, po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, privela na saslušanje bivšeg načelnika Uprave bezbjednosti Vojske Jugoslavije Acu Tomića.

Kako pišu srpski mediji, Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je u novembru 2010. godine od redovnog tužilaštva spise predmeta generala Ace Tomića i još četiri bivša oficira osumnjičena za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića.

"Zakon o jatacima"

Poslije promjene Zakona o organizaciji i nadležnosti za procesuiranje krivičnih djela ratnih zločina, poznatog kao "Zakon o jatacima", krivično gonjenje pomagača učiniocima tih djela prešlo je u nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Drugo opštinsko javno tužilaštvo podnijelo je 2006. godine zahtjev za proširenje istrage protiv Aca Tomića, Ljubiše Vukovića, Dragana Živanovića, Branislava Puhala i Nebojše Pavkovića, u okviru postupka protiv 11 optuženih za pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela, od kojih je Jovo Đogo u međuvremenu preminuo.

Tomić je trenutno u policije gdje će biti saslušan.