Država je vlasnik Valdanosa, a od projekta će svi imati korist

Iz Vlade je ponovljeno da je tender raspisan i sproveden u skladu sa zakonom i da je prvorangirana kompanija Cubus lux ispunila je sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom.

80 pregleda0 komentar(a)
Masline, Foto: Arhiva Vijesti
13.01.2011. 18:36h

Povodom pokretanja peticije kojom se traži da Vlada poništi tender za zakup uvale Valdanos, koju je pokrenula grupa nevladinih organizacija i intelektualaca, juče je reagovao vladin Biro za odnose sa javnošću.

- Kao veoma čudnom okarakterisaćemo činjenicu da se među najvećim protivnicima valorizacije ovog lokaliteta nalaze i bivši vlasnici, koji su već ostvarili svoja prava po ovom pitanju. Zato se nameće dilema da li ih interesuje valorizacija ovog prostora, ili je riječ o ličnom interesu. Ako i dalje smatraju da su im ugrožena prava za to postoje pravosudni organi u državi kojima se mogu obratiti, jer Vlada izdaje u zakup ono što je pravosnažno i u potpunosti u njenom vlasništvu - saopšteno je juče iz Biroa.

Iz Vlade je ponovljeno da je tender raspisan i sproveden u skladu sa zakonom, da je prvorangirana kompanija Cubus lux ispunila je sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom, kao i kvalifikacione uslove iz grupe B, jer je kompanija potvrdila partnerstvo s jednom od najvećih kompanija u oblasti hotelijerstva, Sol Melie, koja je prva u Španiji i Latinskoj Americi, treća u Evropi i dvanaesta u svijetu.

- U okviru ponude Cubus Lux-a, postoji i zvanično pismo o namjeri za ustupanje na upravljanje tim kompleksom od strane Sol Melie,pa je kompanija ispunila i ovaj traženi uslov(grupa uslova B, tačka 4). Pismo Sol Melie je, takođe, upućeno na dvije adrese, kompaniji Cubus lux i direktno Vladi Crne Gore. Kompanija Sol Melia će upravljati tj. voditi menadžment što je ključno za razvoj ovog lokaliteta. Takođe, Na osnovu detaljnih analiza dostavljene dokumentacije, kao i dijela koji se odnosi na finansijsku sposobnost kompanije (dostavljen je i izvještaj revizora što se nije izričito tražilo, ali ga je kompanija ipak dostavila i na taj način potvrdila svoju finansijsku sposobnosi i ispunjenost traženih uslova), Komisija je konstatovala da kompanija Cubus lux ispunjava sve tenderom tražene uslove. Kvalitet i ispravnost ponude su potvrdili i dostavljanjem bankarske garancije u iznosu od 500.000 eura - navodi se u saopštenju Vlade.

Zakupnina se sastoji od fiksnog dijela koji iznosi 18 centi po kvadratu i varijabilnog od 5 odsto godišnjih prihoda. Planirane investicije u iznose preko 222 miliona, a očekuje se otvaranje najmanje 400 radnih mjesta.

Iz Vlade su naveli i da u okviru Ugovora postoje garancije za izvršenje poslova, kao i garancije za zakupninu, bez kojih ugovor neće biti potpisan.

Nije teško zaključiti da od valorizacije ovog prostora, kako lokalna samouprava, tako i cijela Crna Gora može imati višestruke koristi. Takođe, nije teško zaključiti i da su navodi i konstatacije, u potpunosti neosnovani i neargumentovani. Da smo u pravu, potvrdiće i objavljivanje teksta Ugovora koji će, nakon potpisivanja, biti dostupan svima, na sajtu Savjeta za privatizaciju

Ni jedna maslina neće biti ni oštećena

Iz Vlade je objašnjeno da je prilikom odabira prostornog modela valorizacije lokaliteta Valdanos, poštovan princip maksimalnog očuvanja životne sredine. Maslinjak je, u skladu sa Zakonom o maslinarstvu, te zbog svojih izuzetnih ambijentalnih vrijednosti, izdvojen kao posebna zona korišćenja zemljišta (zona F) i u potpunosti će biti zaštićen kao park prirode, koji će se posmatrati i održavati kao jedinstvena i neponovljiva cjelina. U njemu je zabranjena izgradnja stambenih i drugih objekata i sječa maslinovih stabala i sadnica. U cijelom kompleksu zabranjeno je njihovo oštećivanje - tvrde u Vladi.