Prijava zviždača duplo više nego 2017. godine

Kontrolisali smo 34.301 izvještaj političkih subjekata, organa vlasti i pravnih lica, stoji u nalazu ASK

477 pregleda2 komentar(a)
Radonjić, Foto: Zoran Đurić

Posebno značajan rezultat rada u prošlog godini predstavlja značajan rast broja prijava zviždača, kojih je bilo 110, stoji u izvještaju o radu Agencije za sprečavanje korupcije.

“To je za čak 96 odsto više u odnosu na 2016, te 59 odsto u odnosu na 2017. Taj podatak ukazuje na rast povjerenja u rad Agencije i javne svijesti o važnosti prijavljivanja sumnji u postojanje korupcije,” navodi se u dokumentu.

Podatak da je u 2018. porastao broj registrovanih lobista u odnosu na prethodne godinu ukazuje na povećanje zainteresovanosti građana za obavljanje poslova lobiranja.

“Imajući u vidu ukupan broj registrovanih lobista (šest fizičkih lica i jedno pravno lice) i podatak da je prvi lobista registrovan u novembru 2017. potrebno je nastaviti sa informativnom kampanjom u cilju podizanja javne svijesti o institutu lobiranja”, navodi se u izvještaju institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Proaktivnim pristupom, iz Agencije tvrde da je obezbijeđeno poštovanje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja 2018. i transparentnost upotrebe javnih resursa u kampanjama. Agencija je, navode, izvršila kontrolu 34.301 dostavljenog izvještaja političkih subjekata, te organa vlasti i pravnih lica.

“Agencija je, kroz primjenu Zakona u proteklom periodu, prepoznala niz nedostataka pravnog okvira u ovoj oblasti, te je nadležnom skupštinskom Odboru dostavila preporuke za unapređenje zakonodavnog okvira”, navodi se u izvještaju o radu.

Predsjednica Savjeta Agencije Goranka Vučinić navodi da je i tokom 2018. registrovan rast zahtjeva za davanje Mišljenja o postojanju sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija za oko 45 odsto u odnosu na 2017.