Prva žrtva samonavodećeg vozila: Žena stradala u saobraćajnoj nesreći

Testiranja su mjesecima vršena u oblasti Feniksa, Pitsburga, San Franciska i Toronta, dok se proizvođači automobila i tehnološke kompanije nadmeću u upotrebi tehnologije samonavodećih vozila

65 pregleda1 komentar(a)
Samonavodeći auto, Foto: Reuters
19.03.2018. 18:59h

Kompanija Uber suspendovala je danas sve svoje testove samonavodećih automobila pošto je jedan pješak poginuo u nesreći u kojoj je učestovalo takvo vozilo.

Testiranja su mjesecima vršena u oblasti Feniksa, Pitsburga, San Franciska i Toronta, dok se proizvođači automobila i tehnološke kompanije nadmeću u upotrebi tehnologije samonavodećih vozila, navodi agencija Asošijetid pres.

Uberove probe su obustavljene pošto je policija u predgrađu Feniksa saopštila da je jedno njegovo samonavodeće vozilo udarilo i ubilo pješaka u subotu. Dok je vozilo bilo u autonomnom načinu rada, s čovjekom za volanom, udarilo je ženu na pješačkom prelazu, rekao je policajac Ronald Elkok.

Žena je umrla u bolnici.

Direktor Ubera Dara Hosrovšahi izrazio je saučešće preko Tvitera i naveo da kompanija sarađuje s vlastima u istrazi.

Savezna vlada SAD je dala smjernice kompanijama koje žele da ispitaju tehnologiju samonavodećih vozila, ostavljajući većinu propisa federalnim državama.