Volonteri iz SAD pomagaće u nastavi engleskog jezika

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će prvih 12 volontera doputovati u Crnu Goru naredne godine i biti raspoređeni u tri odabrane oblasti u zemlji, na period od dvije godine

897 pregleda4 komentar(a)
Šehović i Beker, Foto: Ministarstvo prosvjete

Volonteri američkog programa Peace Corps pomagaće od januara u nastavi engleskog jezika u crnogorskim školama, predviđeno je Memorandumom koji je danas potpisan u Podgorici.

Memorandum su potpisali Ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica programa Peace Corps za Albaniju i Crnu Goru, Kejt M. Beker.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će prvih 12 volontera doputovati u Crnu Goru naredne godine i biti raspoređeni u tri odabrane oblasti u zemlji, na period od dvije godine.

Kako su kazali, druga grupa od 12 volontera trebalo bi da stigne u Crnu Goru 2021. godine.

Šehović je rekao da se taj projekat u potpunosti oslanja na politiku Ministarstva u izučavanju stranih jezika.

On je podsjetio da je reformom obrazovanja engleski jezik uveden u vrtiće, i da se od školske godine počelo sa projektom izvođenja dijela nastave na engleskom jeziku u određenim osnovnim školama.

„Istakavši da saradnja sa Peace Corps-om predstavlja dio napora da se izučavanje engleskog jezika u školama podigne na veći nivo, Šehović je zahvalio predstavnicima ovog programa zbog interesovanja za djelovanje u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Beker zahvalila zbog otvorenosti Ministarstva prosvjete za saradnju i iskazanu spremnost za investiranje u buduće lidere.

Ona je objasnila da će u učionici, zajedno sa nastavnicima, volonteri učestvovati u kreiranju časova kao i inovativnih pristupa učenju.

Van učionice, kako je istakla, oni će voditi ljetnje kampove, sportske turnire i slične aktivnosti čiji je cilj osnaživanje omladine.

Bekero je rekla da je obišla 11 škola u šest opština u Crnoj Gori i uvjerila se u entuzijazam nastavnog osoblja i učenika za takav vid učenja stranog jezika.

„Ona je zaključila da pored podrške učenju engleskog jezika, ovaj projekat predstavlja i most između naroda SAD-a i Crne Gore“, klaže se u saopštenju.

Šef Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Podgorici, Džef Adler, rekao je da SAD već nekoliko godina aktivno podržava programe učenja engleskog jezika u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je Ambasada putem Access programa do sada obezbijedila vannastavne aktivnosti učenja engleskog jezika i kulturne razmjene u Nikšiću, Podgorici i Rožajama.

Adler je ocijenio da program Peace Corps-a dopunjuje već započete aktivnosti na način što će djeca biti u prilici da uče engleski jezik upravo uz Amerikance koji će kao volonteri doći u Crnu Goru.

Peace Corps je nepolitička agencija američke Vlade koju je osnovano 1961. tadašnji predsjednik Džon F. Kenedi u cilju promovisanja mira i prijateljstva u svijetu.

Volonteri će u Crnoj Gori biti fokusirani na doprinos nastavi engleskog jezika i rad sa omladinom.