Troje iz Crne Gore sa diplomom NATO koledža u Rimu

Sam NDC nudi veliki broj kurseva – najistaknutiji su Viši, u trajanju od skoro šest mjeseci i NATO kurs za regionalnu saradnju, u trajanju od 10 nedjelja. Komandantica Koledža očekuje da nastavu pohađa više Crnogoraca

2291 pregleda1 komentar(a)
Vajtkros, Foto: Ndc.nato.int

Sa NATO Odbrambenog koledža (NDC) u Rimu do sada su izašla tri predstavnika iz Crne Gore i to sa diplomom koja će im omogućiti napredovanje u službi.

„Dvojica su pohađali Integrisani partnerski orijentacioni kurs, a jedan je pohađao Viši kurs, nakon što je Crna Gora postala članica Alijanse. Još nijedan Crnogorac nije pohađao NATO kurs za regionalnu saradnju ili neki još viši kurs. U svakom slučaju, jako bismo voljeli da vidimo još Crnogoraca u Rimu,“ kazala je za „Vijesti“ komandantica Koledža, general-potpukovnica Kris Vajtkros.

Na pitanje “Vijesti” za koga je namijenjen ovaj Koledž, sagovornica ističe da se njegovo pohađanje preporučuje svima onima koji će popunjavati bilo NATO ili nacionalne pozicije, a koje su povezane sa tom organizacijom.

Ističe i da se mogućnosti umrežavanja nastavljaju dugo nakon što učesnici kurseva napuste Koledž i vrate se na svoje nacionalne ili međunarodne pozicije.

“Služimo potrebama svih NATO članica i pomažemo partnerskim zemljama. Na koledžu usmjeravamo naše programe na obrazovanje, istraživanje i informisanje: na proces edukacije u državama saveznicama i partnerskim državama o tome kako NATO funkcioniše, o značaju konsenzusa, vještine koja je kamen-temeljac procesa donošenja odluka u Alijansi i na stvaranje mreže vojnih i civilnih lidera koji se međusobno upoznaju i koji sarađuju”, navela je Vajtkros.

Dodaje da se na toj instituciji u Rimu istražuju teme koje su značajne za Alijansu i koje mogu dovesti do boljeg razumijevanja izazova s kojima se suočavamo i mogućnosti koje su pred nama. Sam Koledž ima veliki broj kurseva - najistaknutiji su Viši kurs, u trajanju od skoro šest mjeseci i NATO kurs za regionalnu saradnju, u trajanju od 10 nedjelja.

„Prvi kurs okuplja polaznike višeg civilnog i vojnog ranga iz sektora odbrane, vanjskih i unutrašnjih poslova sa ciljem da se upoznaju sa aktivnostima Alijanse, diskutuju o izazovima sa kojima se NATO suočava i kao što je već pomenuto, da steknu vještine za rad u NATO organizacijama. Polaznici Višeg kursa uče kroz svakodnevna predavanja eksperata sa univerziteta, vojnih i civilnih lidera i od poznatih stručnjaka. Štaviše, imaju priliku i da učestvuju u studijskim posjetama, gdje stupaju u kontakt sa predstavnicima nacionalnih institucija - iz parlamenta i ministarstava, vojnim i civilnim – baš kao ovdje u Crnoj Gori ove nedjelje“, pojasnila je Vajtkros, dodavši da su ovakve posjete izuzetna prilika da se steknu znanja od strane ljudi koji pripadaju određenom regionu, da se bolje razumiju lokalna geopolitička i geosocijalna pitanja i problemi, ali i da se postave relevantna pitanja.

Delegacija od oko 100 predstavnika Koledža, na čelu sa komandanticom, boravi ovih dana u posjeti Crnoj Gori. Riječ je o posjeti koja se realizuje u okviru studijskog putovanja za polaznike njihovog Višeg kursa, koji okuplja visoke oficire i civilne zvaničnike iz 32 države.

Vajtkroz dodaje da je NATO kurs za regionalnu saradnju sličan po opisu kao Viši.

„Ali traje kraće i stoga manje zadire u detalje, a njegov diskurs je ograničen na regione Srednjeg istoga i Sjeverne Afrike. Oba kursa su namijenjena oficirima ranga potpukovnika i pukovnika. Međutim, postoje i kursevi namijenjeni i višim oficirima, diplomatama i javnim službenicima“, navela je ona.

Pomažemo uništavanje preko 400 tona viška naoružanja, čuvamo vaše nebo...

Baš kao što se NATO oslanja na Crnu Goru, Crna Gora može da se osloni na NATO, kazala je čelnica Koledža.

“Povjerilački fond za Crnu Goru omogućava uništenje više od 400 tona viška naoružanja, a naša misija zaštite vazdušnog prostora osigurava bezbjednost u vazdušnom prostoru iznad Crne Gore, uz podršku vazduhoplova Italije i Grčke. Stoga možemo zaključiti da su odnosi između NATO i Crne Gore uzajamno korisni, te da su od značaja za sistem kolektivne bezbjednosti u cjelini. Moram istaći da bez bezbjednosti ne može biti napretka ni prosperiteta. Ova veza se već da primijetiti u svakodnevnim okolnostima, budući da se priliv direktnih stranih investicija iz savezničkih država u Crnu Goru udvostručio od pridruživanja Alijansi 2017, a u Republici Sjevernoj Makedoniji taj broj se utrostručio u protekloj godini”, kazala je ona. Vajkros je, između ostalog, istakla i da Crna Gora – prvo kao partner, a sada kao članica – odgovorno pruža doprinos evroatlantskoj bezbjednosti, među kojima su misije KFOR na Kosovu, “Odlučna podrška” u Avganistanu, Ojačano prisustvo NATO u Letoniji i namjeru da učestvuje u misiji obuke u Iraku.

“Generalni sekretar NATO (Jens Stoltenberg) je sa zadovoljstvom razmatrao naše dugotrajne odnose kada je ugostio predsjednika (Mila) Đukanovića u sjedištu NATO u Briselu u martu ove godine, i tom prilikom mu se zahvalio za kontinuirani doprinos Crne Gore unapređenju bezbjednosti”, navela je ona.