Tramp nastoji uvesti Kini carine od 60 milijardi dolara

Neimenovan izvor tvrdi da bi carine, povezane s istragom o intelektualnom vlasništvu koja je u skladu s američkim Zakonom o trgovini počela u avgustu prošle godine, mogle biti uvedene "u vrlo bliskoj budućnosti"

0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
15.03.2018. 09:18h

Američki predsjednik Donald Trump nastoji uvesti carine od 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, a usmjeriće se prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacijske sektore, javljaju agencije.

Neimenovan izvor tvrdi da bi carine, povezane s istragom o intelektualnom vlasništvu koja je u skladu s američkim Zakonom o trgovini počela u avgustu prošle godine, mogle biti uvedene "u vrlo bliskoj budućnosti".

Carine bi bile uglavnom usmjerene na informacijsku tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije, a konačni popis mogao bi da zahvati čak 100 proizvoda, prenosi Index.hr.

Bijela kuća odbila je komentirati veličinu ili vremenski raspored bilo kojeg poteza vezanog za uvođenje carina Kinezima.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Trumpa koji je još u kampanji za predsjednika zastupao protekcionističku politiku.

Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD-a iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

"Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje hoće li SAD odgovoriti na kinesku odmazdu", smatra stručnjak za trgovinske odnose s Kinom iz poslovnog think - tanka American Enterprise Institute, Derek Sizors.

On je kazao da bi to uplašilo tržište dionica i upozorio kako bi se s porastom sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je trgovinski suficit s Amerikom važan.

"Želja da SAD prekine veliki trgovinski sukob bila bi podsticaj Kinezima da pregovaraju", dodao je Sizors.