Bernal najmlađi pobjednik od 1909. godine

Veliki podvig Kolumbijca, koji će sjutra, kada podigne pehar, imati 22 godine i 196 dana

1286 pregleda0 komentar(a)
Egan Bernal i Gerejnt Tomas, Foto: BETA/AP

Na „Tur d’Frans” je stigao kao prvi favorit po bukmejkerima, ali nije blistao u prve dvije sedmice.

Najveće šanse za titulu su se davale prvo aktuelnom šampionu Gerejntu Tomasu, potom dugotrajnom vlasniku žute majice Žilijenu Alafilipu, a na kraju i Tibu Pinou nakon herojske predstave u 15. etapi.

Egan Bernal je sve vrijeme samo pratio rivale, čekao šansu iz prikrajka i dočekao ju je - 22-godišnji Kolumbijac je preuzeo vođstvo u generalnom poretku u petak, a danas vrlo sigurnom vožnjom na skraćenoj etapi, na svega 59,5 kilometara uspona od Albervila do Val Toransa (prvi kroz cilj prošao Vinćenco Nibali), potvrdio osvajanje najprestižnije titule u biciklizmu.

Ispisao je i stranice istorije - prvi je Južnoamerikanac koji je prigrabio pehar na „Turu”, a treći sa gran tur titulom, nakon zemljaka Naira Kintane i Ekvadorca Ričarda Karapasa, pobjednika ovogodišnje „Điro d’Italije”. Uzgred, sa 22 godine i 196 dana je treći najmlađi pobjednik trke „Oko Francuske”, nakon Francuza Anrija Kornea iz 1904. (19 godina i 352 dana) i Luksemburžanina Fransoe Fabera iz 1909. godine (22 i 187).

Činjenica da niko mlađi od njega nije slavio u posljednjih 110 godina najbolje govori kakav je podvig napravio Bernal, koji će danas na Jelisejskim poljima po tradiciji samo potvrditi tron.

"Presrećan sam, mislim da mi je potrebno još vremena da ukapiram šta se dogodilo. Kolumbija je na korak od svog prvog „Tura”, ovo nije samo moj, već trijumf cijele zemlje. Već smo imali „Điro” i „Vuelta a Espanju” zahvaljujući Kintani, ali „Tur” je nešto posebno", rekao je as Ineosa.

Na podijumu će biti i njegov klupski drug Tomas, koji će mu sa 2. mjesta predati titulu sa zakašnjenjem od 71 sekundu, a treći je Holanđanin Stiven Krajsvajk. Alafilip je potpuno „pregorio”, pa je danas sa 2. pao na 5. mjesto.