Knjiga “Riječ o riječi” Mirka Jakovljevića predstavljena u Bijelom Polju

“Knjiga Mirka Jakovljevića je uskostručna i namijenjena je svim intelektualcima koji se bave pisanom riječi”, kazao je profesor književnosti Zoran Bošković

460 pregleda0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Jadranka Ćetković
17.12.2019. 10:13h

Danas živimo u doba krize riječi, pri tom ne misleći samo na krizu i fenomen riječi kao filozofsku kategoriju istinitosti ili datosti određenih stvari u vremenu iprostoru, već riječi kao sveukupnog civilizacijskog pojma koji je utemeljio civilizaciju u kojoj živimo, kazao je direktor Direktorata za medije Crne Gore Željko Rutović.

On je to rekao na promociji knjige autora knjige "Riječ o riječi" Mirka Jakovljevića, sinoć u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

“Riječi se danas i brzo zaboravljaju, olako daju i još lakše obećavaju, a bez etičke i estetičke odgovornosti prema značenju I modifikaciji riječi. Rutović dodaje da je danas vrlo malo vlasnika nad svojim riječima, te da se zato moramo vratiti sušastvu svoje riječi i vladati sa izgovorenom i napisanom riječju.Zbog toga vidim ovu knjigu kao simboličan i afirmativan doprinos kazivanju vrijednosti same riječi”, kazao je Rutović, dodajući da Mirka uvažava kao kolegu, djelatnika i kao jednu polivalentnu intelektualnu ličnost i vjeruje da je njegova Riječ o riječi jedna snažna intelektualna provokacija na propitivanje svih nas pojedinačno.

“Knjiga Mirka Jakovljevića je uskostručna i namijenjena je svim intelektualcima koji se bave pisanom riječi”, kazao je profesor književnosti Zoran Bošković.

“U samom sadržaju knjige vidimo da Jakovljević ne stoji na jednom mjestu već je njegova širina zaista impozantna: od medija, medijske politike, zatim prelazi na analizu medijskih časopisa, uzima u obzir jedan vrlo značajni fenomen na medijskom prostoru ex Jugoslavije vrši analizu medijskih dijaloga i oni predstavljaju jedno kultno štivo ne samo za biblioteke već za fakultete i univerzitete koji se bave novinarstvom”, kazao je Bošković.

"Knjiga Mirka Jakovljevića sadrži oko pedeset kritičkih osvrta na određene knjige autora sa prostora bivše Jugoslavije, ali i analizira poetske i prozne knjige, stručne knjige, monografije, časopise i zbornike”, kazao je Kemal Musić, direktor Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

Autor je kazao da je njegova knjiga skromni doprinos razvoju kulture na sjeveru Crne Gore, gdje je objavio svoje recenzije i prikaze knjiga objedinio i sabrao u ovo izdanje. Medijator promocije bio je Edin Smailović.