"Na dobrom smo putu da obezbijedimo dovoljno krvi za sve građane CG u svakom trenutku"

Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore prim. dr Gordana Rašović poručila je da rezultati dovoljno govore o zamahu koje ima dobrovoljno davalaštvo

2150 pregleda2 komentar(a)
Sa svečanosti

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore obilježio je Dan osnivanja ustanove svečanom dodjelom priznanja za doprinos davalaštvu krvi u toku ove godine.

Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore prim. dr Gordana Rašović poručila je da rezultati dovoljno govore o zamahu koje ima dobrovoljno davalaštvo.

"Uz vašu pomoć, dragi dobrovoljni davaoci krvi, predstavnici sektora vlade, direktori državnih institucija, privatnih kompanija, udruženja i klubova dobrovoljnih davalaca krvi, pojedinci, kroz organizovanje i sprovođenje oko 220 akcija u svim krajevima Crne Gore, obezbijedili smo 18.425 jedinica krvi i podigli nivo davalaštva krvi na 3,1 odsto. Svi znamo šta to znači. To znači da smo na dobrom putu da obezbijedimo dovoljne količine sigurne krvi za sve građane Crne Gore u svakom trenutku. A to predstavlja osnov dobrog i kvalitetnog zdravstvenog sistema svake zemlje”, kazala je ona.

Rašović je istakla kao uspješne projekte uvođenja HLA laboratorije, nabavke aparata za arhiviranje uzoraka, brojne interne i eksterne kontrole ispravnosti laboratorijskog rada, aktivnosti na resertifikaciji standarda ISO 9001:2015 i ISO 27001:2013…

"Sve ovo otvara put transfuziološkoj službi Crne Gore da postane dio svjetskog poretka u ovoj grani medicine i svojim sugrađanima obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu uslugu, što je svima nama cilj", kazala je Rašović.

Priznanja su dodijeljena u 14 kategorija.

Aleksandar Labudović iz Berana dobio je priznanje kao višestrukom davaocu krvi, dok je Igoru Đurkoviću iz Nikšića uručeno priznanje za davaoca krvi mlađe populacije.

Za najuspješniju akciju dobrovoljnog davanja krvi nagrađeno je Društvo dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti Sava", a za godišnji doprinos kompanija "Entext".

Priznanje za društvo dobrovoljnih davalaca krvi dobilo je društvo "Dušan Abramović" Cetinje, a Crnogorska komercijalna banka (CKB) priznanje za kompaniju.

Nagrađena je i NVO "Miholjski zbor Tivat" u kategoriji civilnog sektora, dok je Vojska nagrađena u kategoriji priznanje za državni organ.

Nagrada je uručena Srednjoj školi "Ivan Uskoković" iz Podgorice i Pomorskom fakultetu.

Priznanja za partnere Zavoda dobili su kompanija "Ipsos", Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Elektroprivreda, te CKB.

Priznanje za doprinos razvoju davalaštva krvi dobila je profesorica Danka Murkuš, a priznanje za medijsku promociju Jutarnji program Televizije Crne Gore.