Srbija: Djevojčica i dalje u rukama monstruma?

Srpska policija traga za dvanaestogodišnjom Monikom Karimović, koju je u petak oteo osuđivani silovatelj i pedofil

5610 pregleda0 komentar(a)
U potrazi za djevojčicom i otmičarem učestvuje 300 policajaca i žandarma, Foto: Beta
27.12.2019. 10:31h

Policija u Srbiji juče je sedmi dan za redom tragala za djevojčicom Monikom Karimanović (12) i njenim otmičarem Ninoslavom Jovanovićem (46), a u potrazi u seoskim oblastima na istoku Srbije učestvuje oko 300 pripadnika MUP-a i Žandarmerije, uz upotrebu pasa, bespilotnih izviđačkih letjelica i policijskog helikoptera.

Za razliku od srijede kada su u selu Orešac nađeni tragovi boravka otmičara i djevojčice, juče nijesu nađeni nikakvi tragovi.

Djevojčica i otmičar posljednji put su primijećeni u srijedu, ali im se od tada gubi svaki trag. Drektor policije Vladimir Rebić rekao je prekjuče da policija, na osnovu određenih saznanja, smatra da je djevojčica živa.

U potrazi sa policijom učestvuje i otac djevojčice, Robert Karimanović, koji je rekao da se nada najboljem, ali da je strah porodice sve veći jer je od otmice prošlo mnogo vremena, prenijela je Beta.

Djevojčica, koja je iz niškog sela Suvi Do, u petak je nestala na putu do škole u naselju Brzi Brod. Na snimcima sa dvije nadzorne kamere vidi se trenutak kada ona ulazi u Brzi Brod, a kamere su zabilježile i da iza nje ide auto. Već poslije 300 metara njoj se gubi svaki trag, prenijeli su mediji.

Jovanović je u tri navrata osuđivan zbog silovanja i seksualnog uznemiravanja(Foto: Betaphoto)

MUP Srbije saopštio je u srijedu da, u vezi sa nestankom djevojčice, traga za 46-godišnjim Ninoslavom Jovanovićem poznatijim pod imenom „Malčanski berberin”, osuđivanim silovateljem i pedofilom iz sela Malča koji je svoje maloljetne žrtve prvo šišao a potom se iživljavao.

Početkom nedjelje policija je tokom potrage uz pomoć helikoptera i pasa tragača pronašla sklonište Jovanovića u šumi. U skloništu djelimično ukopanom u zemlju pronađena su ćebad, vreća za spavanje, ranac i patika djevojčice kao i ostaci hrane.

U srijedu u jednoj kući u Orešcu nađeni su tragovi koji nedvosmisleno potvrđuju da je Jovanović neko vrijeme tu boravio sa otetom djevojčicom. Mještani Orešca kazali su agenciji Beta da je Jovanović obio dvije kuće u zaoseku na kraju sela i iz jedne uzeo hranu. Jedan od mještana je takođe kazao da u štali pored obijene kuće pronađena odsječena kosa Monike Karimanović a u svinjcu jorgan, tako da se pretpostavlja da je otmičar tu krio devojčicu.

Policija je pronašla i vozilo kojim je otmičar sa djevojčicom stigao od Brzog Broda do Malče.

Aleksandra Karimanović, majka otete djevojčice juče se u Jutarnjem programu TV Prve, obratila otmičaru i pozvala ga da pusti njenu kćerku. „Želim svoje dijete natrag. Ako taj čovjek ima dušu neka pusti moju kćerku - dosta sam te maltretirao, idi kući majci i ocu”, poručila je majka otete djevojičice i kazala da se osjeća nemoćno i da nema više snage.

Jovanović je 1996. prvi put osuđen na deset godina robije za silovanje djevojke i djevojčice, a uslovno je pušten poslije devet godina.

Po izlasku iz zatvora 2006. počinio je novo krivično djelo, oteo je i silovao djevojčicu od 12 godina, a zatim je oteo još jednu devojčicu ali je ona uspjela da pobjegne. Tada je osuđen na 15 godina, ali mu je prošlog ljeta Vrhovni sud smanjio kaznu na 12 godina.

Nekoliko dana nakon izlaska ponovo je uhapšen zbog seksualnog uznemiravanja na društvenim mrežama, a poslije pet mjeseci zatvora u martu ove godine pušten je na slobodu.

Nadimak „Malčanski berberin” dobio je pošto je na suđenju priznao da ga šišanje seksualno uzbuđuje.

Mještani Malče kazali su da Jovanovića nisu često viđali ove godine, jer je nakon posljednjeg izlaska iz zatvora živio u napuštenim kućama u okolini sela.

Jedan od mještana kazao je agenciji Beta da je „Malčanski berberin” neko vrijeme živio i u praznoj kući u Suvom Dolu, ali se otuda vratio u okolinu Malče, kada su ga vlasnici kuće otkrili i otjerali. Mještani pretpostavljaju da je u vrijeme dok je boravio u Suvom Dolu i zapazio Moniku, jer izgleda upravo onako kao i njegove prethodne žrtve, tamnog tena, sa dugom crnom kosom.

Zašto „Malčanski berberin” nije bio pod nadzorom policije

Slučaj otmice Monike Karimanović pokrenuo je u srpskoj javnosti pitanja kako je moguće da je zločinac, tri puta osuđivan za silovanje i srodna krivična djela, bio bez nadzora policije od kako je izašao iz zatvora uprkos tome što su građani u više navrata upozoravali da je opasan.

Srpski mediji prenose da su roditelji u Malči masovno šišali svoje kćerke kako ne bi privukle pažnju Jovanovića, a na njega je upozoravao i Igor Jurić osnivač fondacije „Tijana Jurić” kojem su uznemireni mještani pisali tražeći pomoć.

„Znao sam da će se ovo desiti, samo se bogu molim da je devojčica živa”, rekao je Igor Jurić. „Ako se ne daj bože dijete nađe mrtvo, ovo je propust svih, nas i mene lično, jer nisam bio dovoljno agresivan u traženju da on bude pod nadzorom policije”, istakao je on.

Na pitanje kako je moguće da nakon svega Jovanović nije bio pod nadzorom, Jurić je za B92 kazao da je moguće jer je „Marijin zakon” uveden 2013, a zločini su izvršeni prije toga pa je Jovanović izašao iz zatvora i slobodno se šetao.

„Marijin zakon”, koji je dobio ime po osmogodišnjoj Mariji J., koju je 2010. godine silovao i ubio M. O. koji je i prije toga bio osuđivan za seksualne delikte prema djeci i maloljetnicima, podrazumijeva posebne mjere po kojima je osuđeniku najduže 20 godina nakon odsluženja kazne zabranjeno da posjećuje mjesta na kojima se okupljaju maloljetnici, poput vrtića, škola, školskih dvorišta, igrališta i dečjih manifestacija, a u obavezi je da posjećuje profesionalna savjetovališta.

„Policija ga je tek na osnovu naših prijava, jer smo uspjeli da ga pratimo po društvenim mrežama, privela i on je pritvoren na još šest mjeseci”, istakao je Jurić. Međutim, on je rekao da bi volio da vidi tog sudiju i advokata koji su tog i takvog čovjeka pustili na slobodu. Dodao je i da bi ti ljudi morali da snose neku odgovornost.

Jurić je za B92 kazao da je Jovanović pušten jer se pristojno i lijepo ponašao u zatvoru. „To će se desiti i sa ubicom mog djetetu”, kazao je Jurić, čiju je kćerku Tijanu 2014. godine ubio Dragan Đurić, 34-godišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin.