URA Budva: Građani će procijeniti šta je kapitalizovala vlast u Budvi

“I da ne treba dati podršku legalizaciji nelegalnih građevinskih objekata za sitna inkasiranja i da kroz opravdanje “nemoćni smo, dobijene su dozvole” ili “plaćaće građani odštetu investitorima” treba i dalje nanositi štetu prostornom resursu grada, ambijentalnim vrijednostima i građanskim pravima za koja se borbe i danas vode pred međunarodnim sudovima", navodi se u saopštenju

2418 pregleda2 komentar(a)
Milijana Vukotić – Jelušić, Foto: URA

Na primjeru Budve, kojom četvrtu godinu upravlja nova politička formacija, može se vidjeti koliko je važna smjena vlasti za opšte društveno, ekonomsko, vijednosno ozdravljenje, navodi se u saopštenju potpredsjednice OO URA Budva, Milijane Vukotić – Jelušić.

Ona saopštava "da zamke osvojene vlasti i moći nisu zaobišle ni novu koaliciju, ali ne samo u pogledu načina upravljanja nego i opštih međuljudskih odnosa".

“To se primjećuje kroz medijske političke borbe, oglašavanje populističkih poteza vrlo problematičnih sa etičkog aspekta i vrlo često kroz napad na malog koalicionog partnera čija se snaga mogla mjeriti jedino principijelnošću proklamovanih javnih politika. Ona se ogledala u dosljednim stavovima vezanim za neophodnost obaranja urbanističkih planova Budva centar, Petrovac centar i Bečići, najprije kada se odlučivalo o uvođenju moratorijuma, a kasnije i kod predloga da se ovi planovi ukinu”, ističe Vukotić – Jelušić.

Ukazuje da URA Budva nije smatrala da je izgradnja mješovitih (stambeno-poslovno-turističkih) kompleksa razvojna šansa Budve.

“I da ne treba dati podršku legalizaciji nelegalnih građevinskih objekata za sitna inkasiranja i da kroz opravdanje “nemoćni smo, dobijene su dozvole” ili “plaćaće građani odštetu investitorima” treba i dalje nanositi štetu prostornom resursu grada, ambijentalnim vrijednostima i građanskim pravima za koja se borbe i danas vode pred međunarodnim sudovima. To smo i kroz skupštinska zasijedanja kontinuirano pokazivali i u slučaju “Alart centra”, “Mia investment”, “Wow-a”, formiranja urbanističke parcele za “HDL”, moratorijuma, ukidanja urbanističkih planova”, podsjeća Vukotić – Jelušić.

Ona ukazuje “da je tu dosljednost inspirisao glavni krivac za kriminalne i koruptivne poslove kojima su doslovno otimana nasljedstva građanima Budve, zabranjen pristup javnim dobrima, plažama i parkovima, manipulisana javnost floskulama o razvoju visoko-elitnog turizma i šansama za zapošljavanje (dok su se intezivno gradili stanovi za tržište od kojih su najmanju korist imali građani), formirane urbanističke parcele i izdate građevinske dozvole pod sumnjivim okolnostima i kontinuirano kradeni i novac i šansa za održivi razvoj grada”.

“Ne treba zaboraviti ni snažnu centralizaciju koja je, po formiranju vlasti u gradovima gdje je izgubio DPS, nastupila kroz brojna zakonska rješenja, pod izgovorom suzbijanja korupcije. Korupcija se nakon toga, ipak, mnogo očiglednije dogodila na primjeru Svetog Stefana i Miločerskog parka - “rupe” u vokabularu neznavenih resornih ministara, koje je tek tako trebalo devastirati u interesu jedinog stvarnog investitora - uzurpatora crnogorskih resursa”, navodi ona.

Dodaje, da “kao što je za dobro vaspitanje odgovoran roditelj najviše kroz obrasce ponašanja koje demonstrira, tako se nije moglo očekivati bolje vladanje tridesetogodišnjeg opozicionog „dijeteta”.

“To “dijete” je učeno da može bez stručnosti i znanja da upravlja, da može uzurpirati tuđe nekažnjeno, da može mimo propisa dijeliti pravdu ili “ispravljati” nepravdu po sopstvenim aršinima, te da je u izbornoj godini najvažnije preduzimanje što popularnijih mjera bez obzira koliko će i koga to koštati”, navodi potpredsjednica budvanske URE.

Ona kaže da će Opštinski odbor URA Budva ostati odan borbi protiv najvećeg neprijatelja građana - višedecenijske nesmijenjene vlasti i održati svoje izborno obećanje do posljednjeg dana mandata i dodaje da neće sa istom sarađivati ni po kojem pitanju, ne zato što su drugi u mnogome različiti, jer je očigledno da nisu, već zato što je jedino redovna smjena vlasti put ka ozdravljenju društva.