Lavrov: SAD da se ne igraju s vatrom u Siriji

Šef ruske diplomatije je govorio na otvaranju konferencije Međunarodnog diskusionog kluba Valdai pod nazivom "Rusija na Bliskom istoku: Igrajući na svim poljima"

1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
19.02.2018. 10:55h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poziva SAD da se ne igraju sa vatrom u Siriji i da čini odmjerene korake u odnosu na sirijski narod i region, piše Tanjug.

Kako prenosi Tass, Lavrov je to rekao na otvaranju konferencije Međunarodnog diskusionog kluba Valdai pod nazivom "Rusija na Bliskom istoku: Igrajući na svim poljima".

"Još jednom pozivam naše američke kolege da se ne igraju sa vatrom i da prave odmjerene korake, ne na osnovu neposrednih potreba političkog okruženja, nego prije na osnovu dugoročnih interesa sirijskog naroda i svih naroda ovog regiona, uključujući i Kurde, naravno", rekao je Lavrov.

On je odbacio izvještaje o stotinama Rusa navodno ubijenih u Siriji, nazivajući ih pokušajima prepuštanja spekulacijama u vezi sa ratom u toj zemlji.

"To što čitamo o stotinama, pa čak i hiljadama ubijenih ruskih plaćenika predstavlja pokušaje prepuštanja spekulacijama u vezi sa ratom koji se na žalost nastavlja u Siriji", rekao je Lavrov.

Rojters podsjeća da je prošle nedjelje od tri izvora upoznata sa materijom saznao da je oko 300 ljudi koji rade za rusku privatnu vojnu firmu povezanu sa Kremljom ili ubijeno ili ranjeno u incidentu koji se ovog mjeseca desio u Siriji.