Sateliti snimili Kimov voz u ljetovalištu?

Projekt "38 North" u svojem izvještaju u subotu navodi da je voz bio na "stanici za zvaničnike" u Vonsonu 21. i 23. aprila

5061 pregleda3 komentar(a)
Lider Sjeverne Koreje, Kim Džong Un, Foto: AP, AP
26.04.2020. 12:05h

Posebni voz koji možda pripada sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu primijećen je u ljetovalištu u toj zemlji, prema satelitskim snimcima koje su zabilježili američki stručnjaci projekta za praćenje Sjeverne Koreje, u jeku oprečnih izvještaja o Kimovom zdravlju i mjestu boravka.

Projekt "38 North" u svojem izvještaju u subotu navodi da je voz bio na "stanici za zvaničnike" u Vonsonu 21. i 23. aprila. Stanica je namijenjena korišćenju Kimove porodice, dodaje se.

Rojters informaciju nije uspio potvrditi

Iako navode da je vjerovatno riječ o Kimovu vozu, Rojters to nezavisno nije mogao provjeriti, niti činjenicu nalazi li se u Vonsonu.

"Prisustvo voza ne dokazuje da Kim tamo boravi niti bilo što naznačava o njegovom zdravlju, ali daje težinu izvještajima da Kim boravi na elitnom mjestu na istočnoj obali", navodi se u izvještaju.

Nagađanja o Kimovom zdravlju pojavila su se prvi put jer nije prisustvovao obilježavanju rođendana osnivača Sjeverne Koreje, njegovog djeda Kim Il Sunga, 15. aprila, podsjeća Hina.

Kina je poslala delegaciju u Sjevernu Koreju, uključujući medicinske stručnjake, da savjetuju sjevernokorejskog lidera, prema navodima tri osobama upoznatim sa situacijom.

Izvještavanje iz same Sjeverne Koreje teško je zbog stroge kontrole informacija.

Na vlasti od 2011. godine

Kim Džong Un, koji je na vlast došao 2011. nakon smrti oca, nema jasnog nasljednika za mjesto lidera u toj nuklearno naoružanoj zemlji, što bi moglo značiti veliki međunarodni rizik.

Dnevnik NK, južnokorejska internetska stranica, citira neimenovan izvor u Sjevernoj Koreji koji je u ponedjeljak rekao da je Kim na medicinskom tretmanu u odmarališnom okrugu Hyangsan, sjeverno od glavnoga grada Pjongjanga.

Rečeno je da se Kim oporavlja nakon što je bio podvrgnut kardiovaskularnom postupku 12. aprila.

Nakon toga su mnogi južnokorejski medijski izvještaji citirali neimenovane izvore ove sedmice da Kim možda boravi u Vonsanu.

U petak lokalna novinska agencija Newsis navodi južnokorejske obavještajne izvore koji prenose da je u Vonsanu viđen posebni voz za Kimovu upotrebu, a da je Kimov privatni avion ostao u Pjongjangu.

Sklonio se od koronavirusa?

Newsis je objavio da se Kim možda sklonio od kovida-19, respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom.

Sjevernokorejski državni mediji posljednji put su izvijestili o tome gdje se Kim nalazi kad je predsjedavao skupom 11. aprila.

Već je bilo situacija kad sjevernokorejski mediji nisu znali gdje se Kim, za kojeg se pretpostavlja da ima 36 godina, nalazi. Na primjer, 2014. nestao je na duže od mjesec dana, a sjevernokorejska državna televizija pokazala je kasnije snimak kako šepa.

Nagađanjima o njegovu zdravlju dodaju činjenice da je pušač, da je očito dobio na težini nakon preuzimanja vlasti te porodiča anamneza kardiovaskularnih problema.