Država će na račun "Montenegro erlajnsa" uplatiti više od pola miliona eura

“Kako bi riješili problem finansijske prirode neophodno je da se uplati 501.641,21 euro za obavljene usluge u periodu od 18.marta do 01. maja,” navodi se u informaciji

4859 pregleda2 komentar(a)
Avion "Montenegro erlajnsa", Foto: Boris Pejović

Država će na račun "Montenegro erlajnsa" uplatiti malo više od pola miliona eura.

Ova sredstva biće isplaćena nacionalnoj aviokompaniji za više od 50 čarter letova koje je imala u jeku pandemije koronavirusom.

"Nakon obustave komecijalnog vazdušnog saobraćaja od 16. marta do 4. maja crnogorski nacionalni avioprevoznik je shodno odluci Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) ukupno realizovao 53 specijalna čarter leta, od kojih su naplaćena samo četiri i tom prilikom ukupno prevezeno 2.712 putnika", navodi se u informaciji o obezbjeđivanju budžetskih sredstava "Montenegro erlajnsu".

Preostali letovi, dodaje se, odnose se na humanitarni – evakuacioni prevoz, shodno odluci Vlade Crne Gore tj. na povratak crnogorskih državljana iz inostranstva u zemlju.

Na predlog Instituta za javno zdravlje, Ministarstvo zdravlja donijelo je naredbu kojom se obustavlja komercijalni vazdušni saobraćaj.

Obustava komercijalnog vazdušnog saobraćaja ima za posljedicu da se "Montenegro erlajns", ističe se, nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji i da je izmirenje tekućih obaveza dovedeno u pitanje.

“Kako bi riješili problem finansijske prirode neophodno je da se uplati 501.641,21 euro za obavljene usluge u periodu od 18.marta do 01. maja,” navodi se u informaciji.

Vlada je prije nekoliko sedmica usvojila odlaganje sprovođenja posebnog zakona o ulaganju i konsolidaciji državnog avioprevoznika. Ocijenjeno je da treba analizirati odluku o dodjeli državne pomoći od 155 miliona MA, a analiza će nadležnoj agenciji poslužiti kao osnova za izjašnjenje po pitanju legalnosti državne pomoći državnom avioprevozniku.