Vuksanović Stanković: Brajović nema dovoljno autoriteta da povede dijalog

Skupština je pod vođstvom Brajovića, smatra predsjednica SDP, izgubila ulogu ključne institucije u parlamentarnoj demokratiji i pretvorila se u parlamentarnu karikaturu

6743 pregleda20 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
31.05.2020. 16:07h

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović nema dovoljno političkog autoriteta da okupi partije i povede ozbiljan i uspješan dijalog, smatra predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Brajović je pozvao predsjednike parlamentarnih partija na konsultativni sastanak, navodeći da je u susret parlamentarnim izborima neophodno da svi učesnici političkog života doprinesu većoj transparentnosti izbornog procesa i poboljšanju izbornog ambijenta.

SDP, kako je kazala Vuksanović Stanković, želi dijalog oko izbornih reformi jer je Crnoj Gori, ističe ona, potrebna barem minimalna saglasnost oko ključnih izbornih uslova koji bi unaprijedili izborni ambijent i pokušali da djelimično povrate povjerenje medju političkim akterima.

"Inicijativa predsjednika Parlamenta Ivana Brajovića nije adekvatno pripremljena, pravovremena, niti dolazi od nekoga ko ima dovoljno političkog autoriteta da moderira uspješan dijalog. Brajović ovih dana i mjeseci ima ozbiljnijih preokupacija i briga, pa sve i da ima malo više autoriteta, teško da bi se mogao valjano koncentrisati na političke teme", navodi Vuksanović Stanković.

Skupština je pod vođstvom Brajovića, smatra predsjednica SDP, izgubila ulogu ključne institucije u parlamentarnoj demokratiji, "pretvorila se u parlamentarnu karikaturu i zbog toga Brajović nema autoritet da okupi partije i povede ozbiljan dijalog."

"Čini nam se politički smislenijim i društveno korisnijim da predsjednik Vlade nakon razgovora sa velikim brojem respektabilnih društvenih aktera, NVO, medijima, drugim institucijama i pojedincima, i dobijenih predloga i sugestija izađe što prije sa obećanim dokumentom tj. predlogom za izlazak iz ovakvog stanja bez presedana u ove tri decenije, zbog čega smo, nažalost, i medjunarodno zavrijedili epitet hibridnog režima i zarobljene države", zaključuje Vuksanović Stanković.