Septičke jame i u centru Kolašina

Zgrada Zavičajnog muzeja, Doma kulture i još nekoliko stambenih zgrada nijesu priključene na kanalizacionu mrežu

1693 pregleda0 komentar(a)
Centar za Kulturu Kolašn, Foto: Dragana Šćepanović
31.05.2020. 20:45h

Nekoliko zgrada u najužem centru Kolašina još nije priključeno na gradsku kanalizacionu mrežu, već koriste septičke jame. Prema odgovorima na pitanja “Vijesti“ iz Sekreterijata za urbanizam, septičke jame koriste čak i zgrada Zavičajnog muzeja, Doma kulture i još nekoliko stambenih.

Stanje će biti promijenjeno, kažu u Sekreterijatu, tek nakon rekonstrukcije Ulice vojvode Mine, koja prolazi pored Trga borca.

“Pri kraju je izrada tehničke dokumentacije, nakon čega će uslijediti naredne faze tog projekta. Programom uređenja prostora, planirali smo rekonstrukciju Ulice vojvode Mine u centru grada, upravo zbog toga da bi se smanjivao broj septičkih jama, a povećao broj objekata koji su priključeni na glavnu kanalizacionu i fekalnu mrežu“, rekla je “Vijestima“ sekretarka za uređenje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević.

Tek petina objekata i domaćinstava u gradskom području pokrivena je sistemom fekalne kanalizacije. Ukupno 349 domaćinstava koristi kanalizaciju, podaci su iz programa rada preduzuće “Vodovod i kanalizacija“ od prije dvije godine.

Slično stanje bilo je i prije osam godina, kada

Ljiljana Rakočevićfoto: Dragana Šćepanović

su eksperti WYG interacional konstatovali da u Kolašinu “dominiraju septičke jame, te da je njihov broj između 1.300 i 1.500“. Opština Kolašin tek treba da stvori uslove da se dva objekata u izgradnji, sa ukupno 77 stambenih jedinica, priključe na kanalizacionu mrežu.

Kako je kazala Rakočevićeva, uskoro treba da bude organizovan sastanak i sa investitorima i JP “Vodovod i kanalizacija”, kako bi se “dogovorio model da se oba stambena objekta priključe na gradsku kanalizacionu mrežu“.

U odgovorima na pitanja “Vijesti“, ona nije komentarisala nezvanične informacije prema kojima su prvobitna rješenja tretmana otpadnih voda za te zgrade bile septička jama. Oba objekta su u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Centar“.

“Ovih dana smo imali radne obilaske terena sa predstavnicima JP Vodovod i kanalizacija. Konstatovali smo da je neophodno što prije stvoriti uslove kako bi se obje zgrade priključile na gradsku kanalizacionu mrežu... Sa pozicije lokalne uprave učinićemo sve da budemo pravi partneri i da se buduće stambene zgrade izgrade po planiranim i očekivanim standardima“, odgovorila je Rakočevićeva.

Prema njenim riječima, trenutno se u Kolašinu pripremaju i izvode građevinski radovi na zgradama u Mekića Polju, pored saobraćajnice koja vodi ka Željezničkoj stanici, i na samom kraju Ulice Boška Rašovića, u blizini raskrsnice. Objekat čiji je investitor preduzeće “Eurozox“ iz Danilovgrada, imaće 63 stambene jedinice.

“Rezident doo“ gradi drugu zgradu, koja će, prema planovima, imati 14 stanova i dva poslovna prostora.

Kroz rješavanje tretmana otpadnih voda za jednu od te dvije zgrade, tvrdi sekreteraka, “riješiće se i problem otpadnih voda za takozvano Izbjegličko naselje ispod Željezničke stanice“. U tom naselju sada se koriste septičke jame.

Izgradnja fekalne kanalizacije u Kolašinu počela je 1995. godine, kada su izgrađena 3,4 kilometra kanalizacione mreže i lagune za tretman otpadnih voda na Brezi. Lagune su udaljene svega nekoliko stotina metara od rijeke Tare.

Prema izvještaju Ministarstva održivog razvoja i turizma od prije nekoliko godina, procenat stanovništva u urbanom dijelu opština centralnog i sjevernog regiona priključenih na gradsku kanalizacionu mrežu varira od opštine do opštine. Najveći je u Beranama i Andrijevici, Plužinama i Pljevljima, a najmanji u Danilovgradu, Cetinju i Kolašinu