Katolički vašingtonski nadbiskup: Tramp je prekršio vjerske principe crkve

Samo nekoliko mjeseci prije sledećih predsjedničkih izbora, na kojima se nada drugom mandatu, Tramp pokušava da pridobije upravo te glasače pa se tako u ponedjeljak slikao s Biblijom ispred Episkopalne crkve, a u utorak posjetio centar posvećen Jovan Pavlu II

1245 pregleda0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: AP Photo
03.06.2020. 11:43h

Katolički vašingtonski nadbiskup oštro je kritikovao posjetu predsjednika Donalda Trampa centru posvećenom papi Jovanu Pavlu II u vrijeme masovnih protesta u SAD-u, nazvavši taj protest manipulacijom, piše u srijedu BBC.

Trump je pobijedio na izborima 2016. sa snažnom podrskom bijelih katolika i evangeličkih hršćana.

Samo nekoliko mjeseci prije sljedećih predsjedničkih izbora, na kojima se nada osvojiti drugi mandat, Tramp pokušava da pridobije upravo te glasače pa se tako u ponedjeljak slikao s Biblijom ispred Episkopalne crkve, a u utorak posjetio centar posvećen Ivanu Pavlu II.

U sopštenju uoči Trampovog odlaska u Nacionalno svetište svetog Jovana Pavla II. u utorak, nadbiskup Vilton D. Gregori rekao je da ta posjeta krši vjerske principe crkve, dodajući da bi katolici trebali braniti prava svih ljudi.

"Smatram zbunjujućim i ponižavajućim da bilo koji katolički vjerski objekat dopušta biti tako grozno zloupotrebljen i izmanipulsan na način koji krši naše vjerske principe, a koji nas pozivaju da branimo prava svih ljudi, čak i onih s kojima se ne slažemo", poručio je sopštenjem nadbiskup.

Osudio rastjerivanje demostanata kako bi se Tramp mogao slikati s Biblijom

Gregori je također osudio rastjerivanje demostranata u blizini Bijele kuće u ponedjeljak kako bi Tramp mogao posjetiti episkopalnu crkvu oštećenu u protestima te se slikati s Biblijom u ruci pred predstavnicima medija.

Jovan Pavao II "ne bi odobrio upotrebu suzavca i drugih sredstava za odvraćanje kako bi se utišali, raspršili ili zastrašili (demostrnti zbog prilike za fotografisanjem ispred svetog objekta", rekao je.

Gregori je prvi Afroamerikanac na čelu vašingtonske nadbiskupije.

Vašingtonskim Nacionalnim svetištem svetog Ivana Pavla II. upravljaju Kolumbovi vitezovi, najveće katoličko bratstvo na svijetu.

Biskup Episkopalne crkve u vashingtonu Marian Bude također je osudila Trumpov potez, kao i biskup Michael Curi, glavni pastor i čelnik Vijeća Episkopalne crkve koji je kritizirao Trampov potez da koristi crkvu i Bibliju za predizbornu kampanju.

"Trebamo našeg predsjednika i sve one koji obavljaju dužnosti da budu moralni lideri", rekao je u saopštenju