MMF: Ponovni talas širenja koronavirusa najveća prijetnja privredi u SAD

Ta organizacija je pozvala američke vlasti da poboljšaju pripreme za suočavanje s novom sanitarnom krizom i da podrže najugroženiji dio stanovništva

3174 pregleda0 komentar(a)
Ilutracija, Foto: Beta/AP

Ponovni talas koronavirusa predstavlja glavnu prijetnju za privredu u SAD, ocijenio je danas Medjunarodni monetarni fond (MMF) koji je pozvao američke vlasti da ulože dodatne napore u borbi protiv epidemije tog virusa.

MMF, koji je završio godišnju procjenu ekonomskog stanja u SAD, predviđa da će bruto društveni proizvod (BDP) u toj zemlji biti u padu i da će recesija na kraju godine biti do 6,6 odsto ako se nastavi ekonomska aktivnost.

Međutim, u slučaju ponovnog talasa u nekim američkim saveznim državama privredne aktivnosti će biti dodatno usporene, navela je ta organizacija i upozorila na mogućnost povećanja "sistematskog siromaštva".

MMF navodi da postoji rasna razlika siromaštva u SAD i dodaje da su Afroamerikanci i gradjani porijeklom iz Južne Amerike više izloženi siromaštvu od bjelaca.

Ta organizacija je pozvala američke vlasti da poboljšaju pripreme za suočavanje s novom sanitarnom krizom i da podrže najugroženiji dio stanovništva.