Atipični diplomata: Ko je nova ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori

Karen Medoks će u avgustu zamijeniti Alison Kemp na toj funkciji, a o svojoj karijeri i životu je pričala za lokalni Cornwalllive uoči dolaska u Crnu Goru.

16958 pregleda28 komentar(a)
Medoks, Foto: cornwalllive.com

Dok je radila u Vijetnamu je pomogla u spašavanju kidnapovanog djeteta, nije išla ni na Oksford ni na Kembridž, 18 godina je provela u Aziji, a sada je nova ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori.

Karen Medoks će u avgustu zamijeniti Alison Kemp na toj funkciji, a o svojoj karijeri i životu je pričala za lokalni Cornwalllive uoči dolaska u Crnu Goru.

Medoks ima veliko iskustvo sa diplomatskih poslova koje je obavljala pretežno u azijskim državama. Od 2017. do 2019. godine bila je generalni konzul u kineskom Gvangžuu, prethodno i zamjenica generalnog konzula u istom gradu.

Takođe je radila u Vijetnamu, Mjanmaru, Južnoj Koreji, Mongoliji, Pitkernu (britanska kolonija na Pacifiku), pri ASEAN-u (Asocijacija nacija Jugoistočne Azije) i na Novom Zelandu.

Cornwalllive piše da je Medoks u Kini bila zadužena za niz stvari i to od humanitarnih aktivnosti do odnosa Britanije sa kineskim tehnološkim gigantom Huaveijem.

Medoks, koja ima 45 godina, trenutno živi u Londonu sa familijom i pomaže u naporima da se britanski državljani vrate iz drugih država u toku pandemije, ali i uči jezik u pripremi za novu poziciju.

Karen je za Cornwalllive pričala o želji da ode iz Kornvola, odlasku na studije u Kardif, izboru da studira japanski jezik...

Ispričala je i da se prijavila da bude ambasador u Crnoj Gori nakon 18 godina rada u Aziji, zato što je to bilo malo drugačije nego dosadašnji angažmani.

"Toliko puta se desilo u mojoj karijeri da pomislim - "ne mogu da vjerujem da ovo radim" i "ovo je tako sjajna prilika" da radim tako zanimljive stvari i vidim stvari koje drugi nikada neće dobiti priliku da vide", ispričala je Medoks.

Dok je bila angažovana u Vijetnamu i radila na problemu organizovanog kriminala, zahvaljujući uspostavljenim kontaktima, uspjela je da spasi život vijetnamskog državljanina kidnapovanog u Londonu.

"Dobila sam poziv od policije i trekli su mi da su dobili prijetnju smrću od nekog ko je kidnapovao maloljetnika i da ako njegov otac, koji živi u Vijetnamu, ne plati traženu sumu u naredna dva sata da će ga ubiti", objašnjava Medoks situaciju.

Ona kaže da je uspjela da iskoristi svoje kontakte i mrežu koju je izgradila u Vijetnamu da locira policiju u selu gdje je otac kidnapovanog djeteta živio.

"Uspjeli smo da dobijemo ključne informacije o toj osobi i damo ih policiji koja je izvela dramatičnu raciju i spasila život te osobe, na to sam zaista ponosna".

Medoks je pričala i o izazovima koje nosi posao s ozbirom da je udata i ima dvoje djece.

Objašnjava da je uspjela da ssve uskladi i postigne, a da ne žrtvuje lične vrijednosti i blagostanje njene familije.

"Ja i moj muž se smjenjujemo u žrtvovanju, ali on je vjerovatno više žrtvovao zbog priored mog posla. Veoma sam ponosna što sam tu gdje jesam, uzevši u obzir da se ne uklapam u percepciju toga kako bi ambasador trebalo da izgleda i niza razloga - iz Kornvola sam, žena sam, obrazovanje stekla na državnom univerzitetu i nisam išla na Oksbridž (Oksford ili Kembridž)".

Medoks navodi da je bitno da sve manjinske grupe učine jasnim da je potpuno normalno da su žene na liderskim pozicijama i da su pripadnici različitih etničkih grupa na liderskim pozicijama.