Istorijski trenutak za Iskru: Ne prijete, ali žele prolaz

Danas u 13 sati žrijeb pretkola kvalifikacija za Ligu Evrope - Iskra u bubnju, prvi put u istoriji

2135 pregleda1 komentar(a)
Danilovgrađani čekaju žrijeb, Foto: FK Iskra

Istorijski trenutak za Iskru - prvi put u istoriji tim iz Danilovgrada naći će se u bubnju za žrijeb nekog evropskog takmičenja.

Izvlačenje parova pretkola kvalifikacija za Ligu Evrope obaviće se danas u Nionu sa početkom u 13 sati.

Trećeplasirani tim iz Crnogorske lige prošle sezone kreće od najnižeg mogućeg nivoa - “kvalifikacija za kvalifikacije” LE, ali i to je šansa da se napravi korak više, ostvari prva pobjeda u Evropi i izbori se plasman u 1. kolo.

Jer, potencijalni rivali danilovgradskog tima (i Zete, takođe) su sami “Liliputanci” evropskog fudbala - ekipe sa Farskih Ostrva (B36 Toršavn, NSI Runavik, HB Toršavn), iz San Marina (La Fjoreta, Tre Pene), Andore (Santa Koloma, Engordani) i sa Gibraltara (Linkoln Red Imps).

- Ovo su lijepi momenti, prvi put ćemo se naći u žrijebu za evropska takmičenja, prvi put ćemo igrati evropski meč i sigurno je da su istorijski dani za naš klub, cijeli grad - kaže sportski direktor Iskre Blažo Perutović.

Blažo Perutović, sportski direktor Iskrefoto: Privatni album

Kao debitanti, Danilovgrađani su oprezni, sudržani, ali istovremeno i optimistični.

- Debitanti smo i nemamo pravo da prijetimo, kakvi god bili naši potencijalni rivali svi imaju veće međunarodno iskustvo od nas. Takođe, ako analiziramo protivnike, vidimo da su neki od njih ostvarivali i zapažene rezultate. B36 Toršavn je ne tako davno eliminisao OFK Titograd, Linkoln je, na primjer, prije nekoliko godina na Gibraltaru pobijedio Seltik, što govori o nečemu, bez obzira što je eliminisan u revanšu. Moramo, dakle, da budemo oprezni, ali sam siguran da ćemo imati šta da pokažemo - kaže Perutović, koji ima jednu želju:

- Volio bih da izbjegnemo ekipe sa Farskih Ostrva, što zbog dugačkog puta ako budemo morali da gostujemo, što zbog toga jer su najneugodniji. Kad bih mogao da biram, volio bih da igramo sa ekipom iz San Marina ili Andore.

Istorijski žrijeb fudbaleri Iskre dočekuju u Nikšiću, gdje se već sedmicu pripremaju za početak takmičenja u Telekom 1. CFL i evropska iskušenja.

- Radi se dobro, kvalitetno, imamo odlične uslove za rad. Hvala Fudbalskom klubu Sutjeska koji nam je ustupio teren - dodaje Perutović.

Iskra je zadržala gro tima koji je prošle sezone ostvario najveći uspjeh.

- Napustili su nas Karaklajić i Camaj, a stigli su Račić, Orlandić, Adžović, golman Kordić. Možda stigne još neko. Najvažnije je, ipak, da smo zadžali gro tima, ekipa je na okupu već dvije godine i nastavlja da raste. I naredne sezone napadamo Evropu, a istovremeno želimo da se razvijamo u smjeru u kojem smo krenuli - da pokušamo da proizvodimo igrače, poput Miloševića, Camaja, koji su direktno iz Iskre osvarili transfer u inostranstvo. Imamo veliku podršku uprave, na čelu sa predsjednikom Blažom Šaranovićem i gradskom upravom - zaključio je Perutović.