Slavka Adžović dobija štalu

Slavka ima stado od 120 ovaca, 13 komada krupne stoke, desetak koza i jaradi, dvije svinje, tako da će u štali, koja će biti napravljena tokom septembra, smjestiti goveda

12436 pregleda18 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić

Slavka Adžović, vjerovatno jedina Romkinja na ovim prostorima, koja se bavi stočarstvom iako nema ni pedalj zemlje, dobiće štalu zahvaljujući akciji koju je pokrenuo Darko Saveljić, vlasnik Farme magaraca u Martinićima. Nakon reportaže koja je objavljena u “Vijestima”, Saveljić oduševljen Slavkinom upornošću pokrenuo je akciju da joj ispuni, kako reče ona, jedan od snova o kojima nije smjela da sanja - da njena stoka dobije štalu.

“Kada si me zvala da mi kažeš da je Darko pokrenuo akciju iskreno nijesam vjerovala da će ta štala biti sagrađana. Ni sada ne vjerujem. Kao da sanjam. Toliko me jada ubilo, a sada zahvaljujući Darku i dobrim ljudima imaću štalu. Hvala tebi i ‘Vijestima’ jer da nijesi napisala priču, Darko ne bi čuo za mene. A što se njega tiče, ne znam da li ću ikada moći da mu se zahvalim. Šta on ima od moje hvale, ali, do neba hvala i njemu i svim dobrim ljudima, pa vam se svima na dobro vraćalo”, gotovo u jednom dahu kazala je Slavka koja se sa stokom nalazi na Krnovo, četrdesetak kilometara od Nikšića, gdje će ostati sve do novembra.

Slavka ima stado od 120 ovaca, 13 komada krupne stoke, desetak koza i jaradi, dvije svinje, tako da će u štali, koja će biti napravljena tokom septembra, smjestiti goveda.

“Slavka je žena borac, žena koja je izabrala da ide težim putem. Zahvaljujući ljudima koji su se odzvali akciji dobiće štalu za stoku. Za tri radna dana uplaćeno je 6600 eura. Uplaćivali su studenti, nezaposleni, uplaćivali su i oni za koje i sam znam da su u stanju potrebe. Uplatili su i oni koji imaju i koji vazda daju. Uplaćivale su i firme. Hvala im svima. Svaka ih sreća pratila“, kazao je Saveljić.

Novac su uplaćivali, kako je kazao, ne samo pojedinci iz Crne Gore, već i iz inostranstva, čak i iz Amerike, Australije, a ovih dana treba na račun da legne još nekoliko stotina eura.

„Račun je zatvoren, a u petak objavljujem ko je i koliko uplatio. Višak novca biće uplaćen na račun Fondacije 'Budi human', a svi oni koji bi željeli da uplate novac, a nijesu stigli ranije, neka uplate pomenutoj Fondaciji, kao i onima kojima je pomoć potrebna. Još jednom hvala svima. O drugoj strani medalje, porukama i komentarima na akciju koje sam dobio – neću. Dovodile su me do gađenja. Brisao sam ih u namjeri da se zaborave što prije. Ako ne možeš da pomogneš – ne odmaži. Ako ti se kriva – pokreni akciju. Samo onaj ko ne vesla ima vremena da ljulja brod“, poručio je Saveljić.