Erdogan: Nastavlja se turska ofanziva u Siriji

Od početka ofanzive 20. januara stradalo je 80 kurdskih biraca, kao i 28 civila, dok je Ankara navela da je izgubila tri vojnika i eliminisala "260 terorista"

4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
24.01.2018. 13:12h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Ankari da će turska ofanziva na sjeveru Sirije biti nastavljena kako bi se "eliminisale kurdske snage".

Erdogan je rekao da turska vojska i njeni saveznici polako preuzimaju kontrolu Afrina, kurdske enklave na sjeveru Sirije i dodao da će "operacija biti nastavljena dok ne bude eliminisan posljednji član te terorističke organizacije".

Američki diplomatski izvori prenjeli su ranije da će Donald Tramp i Erdogan danas imati telefonski razgovor u kojem će predsjednik SAD prenjeti zabrinutost zbog ofanzive koja bi mogla da ugrozi napore u borbi protiv džihadista Islamske države.

Od početka ofanzive 20. januara stradalo je 80 kurdskih biraca, kao i 28 civila, dok je Ankara navela da je izgubila tri vojnika i eliminisala "260 terorista".

Turska ofanziva na severu Sirije počela je nakon što je međunarodna koalicija predvođena SAD najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji, a u tim snagama bi bili i kurdski borci, koje Turska smatra teroristima.