Vlada priprema novi Opšti kolektivni ugovor kojim će biti regulisan rad u vanrednim okolnostima

“Vijestima” je zvanično potvrđeno da će pitanja koja se odnose na rad u vanrednim okolnostima koja ne budu mogla biti riješena kroz novi OKU biti regulisana izmjenama Zakona o radu, ili posebnim zakonom. Unija poslodavaca (UPCG) je krajem jula podnijela inicijativu Ministarstvu rada da se radno zakonodavstvo hitno prilagodi novonastalim okolnostima koje je izazvala pandemija koronavirusa

26487 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, zajedno sa socijalnim partnerima, priprema novi Opšti kolektivni ugovor (OKU) kojim će biti regulisan rad u vanrednim okolnostima, s posebnim naglaskom na koronavirus.

“Vijestima” je zvanično potvrđeno da će pitanja koja se odnose na rad u vanrednim okolnostima koja ne budu mogla biti riješena kroz novi OKU biti regulisana izmjenama Zakona o radu, ili posebnim zakonom. Unija poslodavaca (UPCG) je krajem jula podnijela inicijativu Ministarstvu rada da se radno zakonodavstvo hitno prilagodi novonastalim okolnostima koje je izazvala pandemija koronavirusa.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja sa socijalnim partnerima, UPCG, Savezom sindikata Crne Gore i Unijom slobodnih sindikata Crne Gore, kao reprezentativnim predstavnicima poslodavaca i zaposlenih, radi na donošenju novog OKU. Zakonom o radu, koji je stupio na snagu 7. januara 2020. godine, predviđeno je donošenje OKU u roku od jedne godine od dana njegovog donošenja. Pored mnogih pitanja o kojima Vlada i socijalni partneri usaglašavaju svoje stavove, Vlada je inicirala da sva pitanja koja se tiču vanrednih okolnosti i događaja, s posebnim naglaskom na korona virus, budu predmet novog OKU u granicama pravno mogućeg”, kazali su u Ministarstvu rada.

Iz tog resora su pojasnili da je zbog ograničenosti pravnog osnova datog kroz Zakon o radu, izvjesno da sva ta pitanja, o kojima se bude raspravljalo, ne mogu biti regulisana kroz OKU.

“U tom slučaju, Vlada će pažljivo razmotriti inicijativu UPCG i u saradnji s reprezentativnim predstavnicima zaposlenih, one odredbe koje ne mogu biti predmet OKU, a koje se odnose na vanredne okolnosti i događaje, regulišu izmjenama Zakona o radu ili posebnim zakonom.”

Odgovor na Kovid

UPCG je u inicijativi predložila izmjene Zakona o radu ili donošenje novog lex specialisa, s ciljem da se održi privreda u procesu prilagođavanja novim uslovima rada koju je izazvala pandemija koronavirusa.

“Zabrinjavajući obim krize rezultirao je poremećajima na tržištu rada i brojnim problemima poslodavaca koji su zarobljeni u svakodnevnoj borbi da očuvaju radna mjesta i održivost sopstvenih kompanija, a istovremeno i posluju u skladu sa zakonom, kao i naredbama i propisanim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela. Stoga je UPCG 3. jula uputila Ministarstvu rada i socijalnog staranja zvaničan dopis, uz inicijativu da, u skladu sa svojim nadležnostima, sagleda mogućnosti unapređenja radnog zakonodavstva i prilagođavanja istog novonastaloj situaciji. Ovo posebno jer se pokazalo da su postojeći radno-pravni instituti nedovoljno efikasni za vanredne okolnosti u kojima privrednici sada posluju i kao takvi zatijevaju hitno prilagođavanje koje je moguće upravo kroz izmjene zakona o radu ili donošenje leks specijalisa”, kazali su u UPCG.

Podsjećaju da je postojala volja socijalnih partnera da se problem s tim zakonskim rješenjima riješi kroz Opšti ugovor o radu, ali da je ograničenje Zakon o radu koji je veći pravni akt.

“Iako su dosadašnje ekonomske mjere podrške u određenoj mjeri relaksirale privrednike, neizvjesnost i nepredvidivost daljeg razvoja situacije zahtijevaju da se oko esencijalno važnih pitanja obezbijedi hitnost postupanja,efektivan socijalni dijalog i opšti društveni konsenzus. Ponovno proglašenje epidemije, praćeno zabrinjavajućim podacima o naglom padu obima posla i prihoda i gubicima koji prijete zatvaranjem velikog broja preduzeća i otpuštanjem zaposlenih, traže da se regulatorni okvir u oblasti radno-pravnih propisa što prije stavi na dnevni red, unaprijedi i normativno uredi u dijelu koji reguliše poslovanje za vrijeme vanrednih okolnosti. Neophodno je da sve mjere koje je Vlada donijela kroz pakete pomoći prati prihvatljiv i vremenu prilagođen zakon o radu”.