„Za budućnost Kotora“ i URA ne žele Jokića za gradonačelnika?

Pokušavaju da eliminišu nosioca liste Demokrata kao kandidata za predsjednika Opštine

45412 pregleda80 komentar(a)
Jokić, Foto: Boris Pejović

Predstavnici koalicije „Za budućnost Kotora“ (ZBK) i Građanskog pokreta URA već deset dana ne odgovaraju na poziv Demokrata da se formira nova vlast u tom gradu.

Ni predstavnici ZBK ni URA do danas nisu stavile svoje potpise na dokument koji im je ponuđen još 28. septembra, a koji je odmah potpisalo svih devet odbornika Demokrata i jedan Socijalista u novom sazivu kotorskog parlamenta. U tom dokumentu u koji su „Vijesti“ imale uvid, navedeni su principi za formiranje nove lokalne vlasti u Kotoru, u kako se navodi, „zakonskom roku, poštujući volju građana i njihova očekivanja, na ravnopravnim osnovama i uz puno međusobno uvažavanje, u skladu sa demokratskim principima i na osnovu izbornih rezultata“.

Umjesto potpisa svojih odbornika na taj dokument, čime bi praktično nova vlast bila formirana, ZBK i URA su juče podnijeli svojevrstan ultimatum predstavnicima kotorskih Demokrata da najkasnije do nedjelje 11. oktobra, odgovore da li prihvataju njihovu političku platformu za formiranje lokalne vlasti u tom gradu, a čija bi najznačajnija posljedica bila blokiranje povratka nosioca izborne liste Demokrata Vladimira Jokića na funkciju predsjednika Opštine Kotor.

Na lokalnim izborima 30. avgusta Demokrate su osvojile 9 mandata u novom sazivu SO, ZBK 7, a URA jedan mandat.

U pregovorima koji su u proteklih nešto više od mjesec dana vođeni bez opipljivijih rezultata, povremeno pored ove tri grupacije, učestvovali su i Socijalisti Crne Gore koji takođe imaju jedan mandat.

Njih su Demokrate nastojale da uključe u postizbornu koaliciju koja bi preuzela vlast u Kotoru od koalicije DPS-SD-LP-HGI što je tom gradom upravljala u proteklih godinu i po dana od kada je odbornica SDP-a Bruna Lončarević prešla na njihovu stranu i omogućila im da formiraju novu većinu koja je u ljeto prošle godine smijenila Jokića sa mjesta gradonačelnika.

Nakon izbora 30. avgusta na kojima je osvojila 12 mandata, DPS nema mogućnost da formira vlast sa svojim dosadašnjim partnerima, jer LP i SD imaju samo po jednog odbornika, dok HGI nije ni prešla cenzus za ulazak u SO.

FOTO: Siniša Luković
FOTO: Siniša Luković

Demokrate su smatrale da u eventualnu novu postizbornu vladajuću koaliciju treba uključiti i Socijaliste, dok su iz ZBK predlagali čak i da se u tu vlast uključi i SDP, što je za Demokrate neprihvatljivo.

Platforma za formiranje nove lokalne vlasti oko koje su se sada usaglasili ZBK i URA, blago je modifikovan dokument sa kojim je kao osnovom da ta partija uopšte pregovara o učešću u novoj kotorskoj vlasti, početkom septembra izašla predsjednica OO URA u Kotoru Ljiljana Popović Moškov.

Ona je od ranije u latentnom sukobu sa Jokićem još od kada je on u januaru 2019. u ime Opštine kao većinskog vlasnika preduzeća Luka Kotor, glasao za prihvatanje koncesionog aranžmana za dugogodišnje gazdovanje kotorskom lukom, a što je po mišljenju URA, bio loš potez po interese grada.

Stoga je URA kao jedan od glavnih preduslova u svojoj platformi (a što je kasnije u najvećoj mjeri prihvatila i koalicija ZBK) stavila i odredbu koja bi, ako se prihvati, po automatizmu eliminisala mladog diplomiranog pravnika Jokića iz kombinacije za mjesto gradonačelnika koje je treba da pripada Demokratama jer je ta partija osvojila najviše glasova i mandata od svih konstituenta nove lokalne vlasti.

“Izbor ljudi na partijske funkcije (predsjednik Opštine, predsjednik Skupštine, dva potpredsjednika, upravni odbori, savjeti, bordovi direktora društava i institucija) po mogućnosti, ne prema izbornim kvotama već prema profesionalnom ugledu, uz isključiv uslov stručnosti i dokazanog radnog staža ne kraćeg od 10 godina u struci za koju je stečena diploma”, piše u članu 5 Principa za djelovanje buduće vlasti Demokrata, ZBK i URA u Kotoru, a u koje su „Vijesti“ takođe imale uvid.

Sudeći prema rezultatima izbora 30. avgusta, Jokić ima mnogo veću podršku Kotorana nego što je imaju Demokrate kao partija.

On je kao nosilac izborne liste Demokrata na lokalnim izborima osvojio 3.313 glasova, dok je za tu partiju na parlamentarnim izborima, glasalo 2.300 Kotorana.