Ustavni sud će se izjasniti o inicijativi ASP: Da li je odlazeća Vlada narušila princip podjele vlasti?

Na današnjoj odbijen je predlog sudija Ustavnog suda Miodraga Iličkovića i Milorada Gogića da Ustavni sud pitanje pokrene po službenoj dužnosti

4652 pregleda3 komentar(a)
Sudije Ustavnog suda, Foto: Ustavni sud

Ustavni sud izjasniće se o inicijativi Akcije za socijalnu pravdu (ASP) koja je ponovo tražila da preispita da li je odlazeća Vlada narušila princip podjele vlasti.

Ustavni sud će o inicijativi ASP odlučivati na nekoj od narednih sjednica.

Na današnjoj sjednicije odbijen je predlog sudija Ustavnog suda Miodraga Iličkovića i Milorada Gogića da Ustavni sud to pitanje pokrene po službenoj dužnosti.

ASP je podnijela novu inicijativu 26. oktobra nakon što Ustavni sud nije prihvatio da se izjasni o prethodnoj, iste sadržine, podnijete 30. septembra.

Ustavni sud je 12. oktobra 2020. godine obavijestio ASP o nadležnostima tog suda utvrđenim odredbama Ustava, odnosno da nijesu nadležni za to pitanje.

ASP se obratila Ustavnom sudu navodeći da je nakon parlamentarnih izbora Skupština konstituisana 23. septembra i da su za poslanike izabrani odlazeći premijer Duško Marković i dio ministara iz Demokratske partije socijalista (DPS), kao i jedan iz Socijaldemokrata (SD).

Sudija Miodrag Iličković je “Vijestima” ranije kazao da on nije znao za inicijativu NVO Akcija za socijalnu pravdu i istakao da Ustavni sud mora dati odgovor na pitanje da li su odlazeći premijer i dio ministara prekršili ustavne norme kada su u Skupštini izabrani za poslanike, a nastavili da donose odluke u izvršnoj vlasti.

Iličković je rekao da je za inicijativu saznao iz medija i da će tražiti sastanak Vijeća sudija, ili plenum, kako bi se donijela odluka i riješilo to pitanje.

“Nije normalno da se sudije preko novina upoznaju sa ovakvim inicijativama, tim prije što se radi o veoma aktuelnoj stvari koja kod javnosti izaziva nedoumice, a potencijalno može proizvesti štetne pravne posljedice vezano za rad Vlade ili Skupštine. Inicijativom se traži da Ustavni sud utvrdi da li je garantovani ustavni princip o podjeli vlasti narušen. Saglasan sam da bi postojanje zakona o vladi i skupštini pomoglo u ovoj situaciji, ali njih nema”, kazao je Iličković.

Smatra da jedino Ustavni sud može i mora u ovoj situaciji dati odgovor na ovo pitanje.

Marković je ranije obavijestio predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i Agenciju za sprečavanje korupcije da njegov kabinet ima ustavnu obavezu da nastavi rad do izbora nove Vlade, kao i da, dok se to ne desi, on i ostali članovi, kojima je potvrđen poslanički mandat, neće učestvovati u radu Skupštine.

Iz ASK-a su nedavano odgovorili “Vijestima” da će, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, raditi provjere za sve poslanike novog saziva Skupštine i donijeti odluke u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem.

Nijesu komentarisali ustavnu odredbu o nespojivosti funkcija, navodeći da tumačenje Ustava nije u njihovoj nadležnosti.