Umro jedan od najdugovječnijih premijera na svijetu

Šeik Khalifa je bio dugogodišnji bliski saradnik Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Vodio je ostrvsko kraljevstvo od 1971. godine kada je proglasilo nezavisnost od Velike Britanije

10647 pregleda6 komentar(a)
Khalifa bin Salman Al Khalifa, Foto: Reuters

Bahreinski šeik Khalifa bin Salman Al Khalifa, jedan od premijera s najdužim stažom na svijetu koji je decenijama vodio vladu ostrvske države, umro je u 84. godini.

Državna novinska agencija Bahreina objavila je vijest o smrti, dodajući da je bio na liječenju na klinici Majo u Sjedinjenim Državama, ne objavljujući druge detalje.

Šeik Khalifa je bio dugogodišnji bliski saradnik Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Vodio je ostrvsko kraljevstvo od 1971. godine kada je proglasilo nezavisnost od Velike Britanije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Porodica al-Khalifa vlada od 1783. godine, podsjeća Rojters.

Snažan odgovor na prodemokratske proteste u Bahreinu 2011. godine - i kritika sličnih nemira u arapskom svijetu - naglasio je glavnu crtu njegove vladavine, odnosno, kako napominje Rojters, čvrstu odbranu dinastije.

U avgustu je šeik Kahlifa napustio kraljevstvo zbog, kako su zvanični mediji javili, "privatne posjete inostranstvu".

Ranije ove godine boravio je u Njemačkoj na liječenju ali nije navedeno o čemu je riječ. Ceremonija pokopa održaće se nakon što njegovo tijelo stigne u zemlju iz SAD, a sahrana će biti ograničena na određeni broj rođaka, objavila je Bahreinska državna novinska agencija.

Vlasti u Baherinu proglasile su žalost na nivou države od nedjelju dana, a vladina ministarstva zatvaraju se na tri dana počevši od četvrtka, prenosi RSE.

Vijest o smrti emira Khalife stigla je na dan kada je Izrael objavio da je ratifikovao istorijski sporazum sa tom državom.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su sporazume s Izraelom 15. septembra u Bijeloj kući, čime su postali treća i četvrta arapska zemlja koja normalizuje odnose s Izraelom.

Bahrein je matična baza Pete flote američke mornarice.