Studija pokazala: Koronavirus kružio Italijom od septembra 2019.

Prvi italijanski pacijent s koronavirusom otkriven je 21. februara u gradiću u blizini Milana

6613 pregleda12 komentar(a)
Detalj iz Milana, Foto: Reuters

Novi koronavirus cirkulisao je Italijom od septembra 2019. godine, pokazuje studija Nacionalnog instituta za rak (INT) u Milanu, upozoravajući na to da se virus mogao proširiti izvan Kine i prije nego što se do sada mislilo. Do sličnih rezultata došao je i Univerzitet u Sijeni, prenosi HRT.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je kako su novi koronavirus i COVID-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u decembru prvi put zabilježeno izbijanje epidemije u Vuhanu u centralnoj Kini.

Prvi italijanski pacijent s koronavirusom otkriven je 21. februara u gradiću u blizini Milana, u sjevernoj regiji Lombardija.

Ali nalazi italijanskih istraživača, koje je objavio INT-ov naučni časopis Tumori Journal, pokazuju da je 11,6 odsto od 959 zdravih dobrovoljaca koji su se uključili u test raka pluća između septembra 2019. i marta 2020. razvilo antitijela na koronavirus znatno prije februara.

Sljedeći specifični test antitijela na SARS-CoV-2 sproveo je Univerzitet u Sijeni za isto istraživanje pod naslovom "Neočekivano otkriće antitijela na SARS-CoV-2 u pretpandemijskom razdoblju u Italiji".

Pokazalo je da su četiri slučaja iz prve sedmice oktobra takođe pozitivna na antitijela koja neutralizuju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je za Rojters Đovani Apolone, koautor studije.

- Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova nego su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus, rekao je Apolone. To znači da novi koronavirus može dugo cirkulisati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego samo da bi opet porastao, dodao je.

Italijanski istraživači rekli su Rojtersu u martu da su izvijestili o većem broju slučajeva teške upale pluća i gripa u Lombardiji u posljednjem kvartalu 2019, u znak da je novi koronavirus mogao cirkulisati i prije nego što se u početku mislilo.