Zakon o vladi da pripremi izvršna vlast

ASP će, kako su dodali inicijativu uputiti Krivokapiću, ali smatraju da nakon trodecenijske smjene vlasti, svaki državni činilac, a pogotovu parlament i partije nove većine, treba najhitnije da se uključe u donošenje niza sistemskih zakona koji nedostaju, što je stvaralo prostor za arbitrarna postupanja mnogih donosilaca odluka

11276 pregleda3 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković

Zakon o vladi treba da pripremi nova izvršna vlast, a ne Skupština, proizilazi iz odgovora iz Kabineta predsjednika parlamenta Alekse Bečića, dostavljenom Nevladinoj organizaciji Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

ASP je početkom decembra Bečiću uputio inicijativu sa preporukama za izradu zakona o vladi, kao jednog od sistemskih koji ne postoji.

“U odgovoru iz Kabineta Bečića se iskazuje saglasnost u odnosu na potrebu donošenja zakona o vladi, te se dalje navodi da urgentan stav o donošenju ovog sistemskog zakona dijeli i premijer Zdravko Krivokapić. Predloženo je da se inicijativa uputi predsjedniku Vlade”, saopšteno je “Vijestima” iz ASP.

ASP će, kako su dodali inicijativu uputiti Krivokapiću, ali smatraju da nakon trodecenijske smjene vlasti, svaki državni činilac, a pogotovu parlament i partije nove većine, treba najhitnije da se uključe u donošenje niza sistemskih zakona koji nedostaju, što je stvaralo prostor za arbitrarna postupanja mnogih donosilaca odluka.

“ASP posebno ukazuje na neophodnost detaljnog zakonskog određenja pravnih situacija takozvanog tranzicionog perioda rada vlade, odnosno perioda od održavanja izbora do izbora nove vlade, ili perioda ostavki, te u tom smislu vrste odluka koje vlada može donijeti, kada je u tehničkom, a ne punom mandatu”, navodi se u inicijativi.

Iz ASP podsjećaju da je zbog nepostojanja zakona o vladi, u proteklom tromjesečnom tranzicionom periodu tehnička vlada donijela ili razmatrala blizu 700 različitih odluka, kojima se preuzimaju obaveze ili daju razna prava, što podriva suštinu parlamentarne demokratije.

ASP je ranije podnio inicijativu Ustavnom sudu da ocijeni da li je narušen ustavni princip podjele vlasti time što su bivši premijer i dio ministara, od časa kada su izabrani za poslanike, pa do dana izbora nove vlade nastavili da donose pravno obavezujuće, a ne samo tehničke odluke.