Lideri DF-a ponovo prijete rušenjem Vlade

Mandić, Knežević i Medojević vjeruju u izjavu Milivoja Katnića da ima podršku Abazovića, najavljuju sastanak Koalicije za budućnost

41748 pregleda223 komentar(a)
Lideri Demokratskog fronta, Foto: Luka Zeković

Iako su najavili da će Vlada premijera Zdravka Krivokapića imati njihovu podršku makar 200 dana, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević povjerovali su interpretaciji ishoda razgovora čelnika Državnog tužilaštva Milivoja Katnića sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem i ponovo zaprijetili uskraćivanjem povjerenja Vladi.

Katnić je juče na pres konferenciji izjavio da je Abazović pružio bezrezervnu podršku Specijalnom državnom tužilaštvu da nastavi sa radom. Neposredno nakon toga, lideri Fronta oglasili su se saopštenjem u kome najavljuju sastanak partija članica Koalicije za budućnost koje treba da biraju, kako navode, između “DF i mafije”.

“Obavještavam javnost da ćemo nakon današnje skandalozne pres konferencije GST-a Milivoja Katnića i zamjenika direktora policije Zorana Lazovića na kojoj su saopštili da imaju bezrezervnu podršku Dritana Abazovića da nastave sa obavljanjem svojih funkcija, inicirati održavanje sastanka predsjednika svih stranaka potpisnica koalicionog sporazuma ‘Za budućnost Crne Gore’ kako bi se odredili prema ovom pokušaju legalizovanja puča u tužilaštvu i policiji”, piše u saopštenju.

Vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković i Milivoje Katnić 10. decembra razgovarali su u zgradi Vlade sa Abazovićem. Sa sastanka nije bilo zvaničnog saopštenja. Izvor “Vijesti” rekao je da je Abazović potencirao da Vlada više neće tolerisati bilo kakvu korupciju i da zahtijeva konkretne rezultate u radu tužilaštva koji su bitni za napredak Crne Gore i u pregovorima sa Evropskom unijom.

Abazović je, prema navodima izvora, ukazao na selektivnu pravdu tužilaštva u procesuiranju krivičnih djela i tražio korjenite promjene u radu SDT-a i VDT-a, “dok god se nalaze na tim pozicijama”. Katnić je objasnio, ono što je ranije i javno govorio, da je SDT najprije postupalo u slučajevima gdje dokazi mogu biti kompromitovani, ali da postoje brojni predmeti sa dokazima koji će ubrzo biti procesuirani.

Abazović se sinoć nije javno oglašavao u vezi sa izjavom Katnića, a državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević kazao je da nije tačno da je vicepremijer dao bezuslovnu podršku Katniću ili Lazoviću. On je objasnio da je Abazović dao podršku da se radi po zakonu, a nikome personalno.

„Vlada privodi kraju novi zakon o unutrašnjim poslovima, prema kojem će u momentu pripajanja Uprave policije MUP-u, svi rukovodeći kadrovi UP i MUP-a biti razriješeni, osim direktora policije za kojeg će biti raspisan konkurs“, kazao je Milošević.

Konkurs za direktora policije biće uskoro raspisan.

“Zahtijevaćemo novu sistematizaciju kojom će se obezbijediti smjena postojećih pomoćnika”, rekao je Milošević “VIjestima”.

U saopštenju lidera DF-a navodi se da je Front “kao stožer koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ već saopštio da nakon izbora Vlade Zdravka Krivokapića više neće trpjeti nikakve ucjene, niti će dopustiti da oni koji su progonili naše glasače i nas u ime Mila Đukanovića, nastave sa obavljanjem najodgovornijih funkcija u tužilačkom i bezbjednosnom sektoru”.

“Jedino još imamo obavezu prema SPC i našim glasačima da glasamo za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a oni koji bezrezervno podržavaju Milivoja Katnića i Zorana Lazovića, više neće imati našu podršku. Ovo će biti naša platforma na sastanku koji ćemo održati i nemamo sumnju da ćemo dobiti većinsku podršku za odbranu naših programskih i ideoloških načela oko kojih smo se okupili u koaliciji ‘Za budućnost Crne Gore’. U istoj vlasti ne mogu istovremeno biti DF i Milivoje Katnić i Zoran Lazović. Mi nismo isto društvo, a izbor je jednostavan: DF ili mafija”, naveli su oni.

Predsjednik Prave i poslanik Marko Milačić saopštio je da je na predstavnicima nove parlamentarne većine da, kako je naveo, hitno stvore preduslove da dođe do nasušnih promjena u Tužilaštvu. Te da se procesuira, dodao je, pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović i njemu slični.

On je pozvao je Vladu “da hitno, u najboljem interesu građana i države”, razriješi Lazovića, podsjetivši da je pod sumnjom da je u kontaktu sa organizovanim kriminalnim klanovima.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin kazao je da će poći na svaki sastanak u okviru pobjedničke koalicije.

"To nam je obaveza. Gospodin (Goran) Danilović ce tako otići na razgovor u ponedjeljak. Nismo razumjeli da se radi o sastanku na kojem se daje ili uskraćuje povjerenje Vladi. Prosto treba razgovarati i oko onoga što je uzburkalo javnost. Lično sam ubijeđen da će do ponedjeljka stvari biti jasnije te da će i javnost biti zadovoljna. Za sada smo čuli Katnićevu izjavu ali to ne znači da mu je potpredsjednik Vlade Abazović to tako i kazao. S pažnjom ćemo sačekati Abazovićev stav", rekao je Dobričanin "Vijestima".

Dodao je da je UCG jasna: svi pomoćnici dirrktora UP moraju biti razriješeni.

"Nema pogađanja ni sa jednim. To je naša i narodna volja. Isto je i sa državnim tužiocem i specijalnim državnim tužiocem. Bez revolucije i gaženja Zakona neko sjutra, a neko čim se steknu uslovi mora biti zamijenjen profesionalnim kadrom", naveo je Dobričanin.

Milačić: Ne vjerujem Katniću,trpećemo ga dok ga ne smijenimo

“Šta god da kaže GST Milivoje Katanić ne vjerujem mu, tako da će za mene relevantno biti ono što javno saopšti Abazović. Rušiti Vladu zbog izjave Đukanovićevog tužioca bilo bi ono što Đukanović najviše želi a ne bi me čudilo ni da je Katnić ovo kazao upravo da bi izazvao efekat koji je izazvao. Ne sumnjam da će Vlada hitno razriješiti Zorana Lazovića, a što se Katnića tiče moraćemo da ga trpimo, a ja se nadam da će to biti što prije, dok ne stvorimo zakonske preduslove za smjene u Tužilaštvu. Sve društveno-politilčke snage moramo sada da usmjerimo ka stvaranju uslova za demokratizaciju pravosuđa”, rekao je “Vijestima” predsjednik Prave Marko Milačić. Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić, kazao je da će prihvatiti poziv na sastanak unutar koalicije, objašnjavajući da ne smatra da je izjava Katnića dovoljna da se pokrene pitanje povjerenja Vladi.

Vladimir Joković (SNP) nije odgovarao na pozive “Vijesti”.