Navaljni da se odmah vrati u Rusiju ili ga čeka zatvor

Ruska Federalna zatvorska služba juče je optužila Navaljnog za kršenje pravila uslovne slobode nakon presude iz 2014, i za izbjegavanje nadzora ruskih krivičnih vlasti

6275 pregleda3 komentar(a)
Sa protesta u znak podrške Navaljnom u Sankt Peterburgu, Foto: Reuters

Ruska zatvorska služba juče je postavila ultimatum kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom: da se odmah vrati iz Njemačke i prijavi u Moskvi ili će završiti u zatvoru.

Navaljni, jedan od vodećih kritičara predsjednika Vladimira Putina, avionom je prebačen na liječenje u Njemačku u avgustu nakon što je kolabrirao u avionu zbog navodnog pokušaja njegovog ubistva nervim agensom novičokom. Rusija tvrdi da nema dokaza da je otrovan i odbacila je svaku umiješanost u incident.

Ruska Federalna zatvorska služba juče je optužila Navaljnog za kršenje pravila uslovne slobode nakon presude iz 2014, i za izbjegavanje nadzora ruskih krivičnih vlasti.

Citirajući članak objavljen u britanskom medicinskom časopisu „Lanset“ o njegovom liječenju, saopšteno je da je Navaljni otpušten iz bolnice u Berlinu 20. septembra i da su svi simptomi njegove bolesti nestali do 12. oktobra.

„Stoga, osuđenik ne ispunjava obaveze koje mu je nametnuo sud i izbjegava nadzor Krivičnog inspektorata“, navodi se u saopštenju ruske Zatvorske službe.

Navaljni je osuđen na tri i po godine uslovne slobode zbog slučaja krađe za koji on tvrdi da je politički motivisan. Kazna mu ističe 30. decembra.

Zatvorska služba je juče navela da su pozvali Navaljnog da se javi Inspektoratu i da bi uslovna kazna mogla biti preinačena u zatvorsku ukoliko se dokaže da je kršio pravila. Advokat Navaljnog rekao da je njegov klijentu dat rok do jutros.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmuš je na Tviteru objavola da je nemoguće da se Navaljni vrati na vrijeme, da se on još oporavlja od trovanja i optužila zatvorsku službu da djeluje po naređenju Kremlja.

„Nema šanse da se on može sjutra pojaviti u Krivičnom inspektoratu u Moskvi. Ali, da li Zatvorska služba mari za zdrav razum? Dobili su naređenje i oni ga sprovode“, napisala je juče Jarmuš.