SD: Nećemo učestvovati u radu skupštinskih tijela dok dešavanja na prošloj sjednici ne dobiju sudski epilog

“Vjerujemo da građanska i emancipovana Crna Gora ima razumijevanja za našu odluku da ne učestvujemo u radu radnih tijela parlamenta dok dešavanja na nelegalnoj sjednici Skupštine ne dobiju sudski epilog”, kaže se u saopštenju

6690 pregleda68 komentar(a)
Socijaldemokratska partija, Foto: Socijaldemokrate

Socijaldemokrate (SD) neće učestvovati u radu radnih tijela parlamenta dok dešavanja na sjednici Skupštine, koja je održana u ponedjeljak, ne dobiju sudski epilog, odlučilo je Predsjedništvo te partije.

Iz SD-a su ocijenili da sjednica Skupštine, koja je održana u ponedjeljak, nije legitimna jer nije imala kvorum i da su sve njene odluke ništavne.

“Vjerujemo da građanska i emancipovana Crna Gora ima razumijevanja za našu odluku da ne učestvujemo u radu radnih tijela parlamenta dok dešavanja na nelegalnoj sjednici Skupštine ne dobiju sudski epilog”, kaže se u saopštenju.

Iz SD-a su rekli da ne mogu davati legitimitet “nelegitimnoj skupštinskoj većini”.

“Ispravili smo istorijsku nepravdu ucinjenju 1918. na sramnoj “podgoričkoj skupštini”. I ovu ćemo sigurno, i to vrlo brzo”, poručilo je Predsjedništvo SD-a.

Iz te partije su naveli da kršenje poslovnika od strane parlamentarne većine i nezakonito verifikovanje mandata kandidatkinje sa liste „Crno na bijelo“ predstavlja klasično pravno nasilje.

Iz SD-a su poručili da je borba za građansku, antifašističku i sekularnu Crnu Goru počela i da od nje neće odustati.

Iz te partije kazali su da ponašanje nove parlamentarne većine ne predstavlja apsolutno nikakvo iznenađenje i da se od njih sada, kada imaju većinu u Skupštini, može očekivati “samo još veća bahatost i nepoštovanje Crne Gore, njenog Ustava i zakona”.

“Uostalom, oni koji su prije tačno godinu fizički gazili Ustav i lomili skupštinski inventar, sada su, potpomognuti svojim koalicionim partnerima, lažno predstavljanim kao „građanski“, i suštinski pogazili Ustav i ponizili našu državu”, kaže se u saopštenju.

U SD-u smatraju da je neophodno da svi opozicioni subjekti u narednom periodu budu jedinstveni, da svih 40 poslanika djeluju zajedno, “jer nam predstoji teška borba za građansku Crnu Goru koju smo godinama mukotrpno gradili”.

“Građani moraju znati jedno – da iako će ta borba biti teška, Crna Gora je uvijek, iz najtežih borbi, izlazila kao pobjednica. Zato ćemo i mi pobijediti”, poručili su iz SD-a.

Kako su naveli, najbolji dokaz tome je okupljanje građana ispred parlamenta.

“Veliki broj spontano okupljenih građana jasno nam je poručio šta od nas žele. Da ni pedalj ne odustanemo od borbe za građansku Crnu Goru. Što se nas iz SD-a tiče, to nikad nije, niti će moći biti dovedeno u pitanje”, navelo je Predsjedništvo SD-a.