U tijelu vojnika nađen antraks, strahuju da ga Pjongjang stavlja i u rakete

Navodno su već izvršeni testovi koji bi trebalo da utvrde da li bi antraks mogao da "preživi" zagrijevanje prilikom lansiranja rakete, ali i njenog ponovnog ulaska u atmosferu

3 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
27.12.2017. 08:34h

U tijelu vojnika koji je dezertirao iz sjevernokorejske vojske pronađeni su tragovi antraksa, navela je jedna južnokorejska televizija, a prenio Foks njuz.

Međutim, u izvještaju se ne pominje ni ime sjevernokorejskog vojnika, niti tačan datum njegovog prebjega u Južnu Koreju, već se samo kaže da je on pobjegao ove godine, piše B92.

Ono što jeste navedeno je da je taj vojnik rekao da je bio izložen, ili je vakcinisan protiv antraksa, ozbiljnog zaraznog bakteriološkog oboljenja, koje se u svijetu odavno smatra biološkim oružjem.

"Antitela antraksa nađena su u tijelu vojnika Sjeverne Koreje koji je prebjegao u Južnu Koreju ranije ove godine", precizirano je u izvještaju "Kanala A".

Foks njuz podsjeća da su ranije postojali izvještaji iz Sjeverne Koreje da režim u Pjongjangu testira mogućnost ubacivanja antraksa u interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle da dosegnu do američkog tla.

Navodno su već izvršeni testovi koji bi trebalo da utvrde da li bi antraks mogao da "preživi" zagrijevanje prilikom lansiranja rakete, ali i njenog ponovnog ulaska u atmosferu.

Podsjeća se i da je 18. decembra i Bijela kuća izdala saopštenje u kom je navedeno da režim u Pjongjangu razvija hemijsko i biološko oružje koje bi moglo da bude stavljeno na balističke rakete. Takođe, to se pominje i u Trampovoj novoj strategiji za bezbjednost, koja je nedavno objavljena, a u kojoj on tvrdi da je Sjeverna Koreja "potrošila stotine miliona dolara na nuklerano, biološko i hemijsko oružje koje može da bude prijetnja Americi"