Merkel: Mnogo širi spektar sporazuma sa Bajdenom nego sa Trampom

"Ako samo pogledate dekrete koji su juče potpisani, možete vidjeti da ponovo možemo da radimo zajedno" u oblastima poput klime ili imigracije, rekla je Merkel

2246 pregleda6 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da postoji "mnogo širi spektar sporazuma", posebno u oblasti klimatskih promjena, sa novim američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) nego sa njegovim prethodnikom Donaldom Trampom.

"Ako samo pogledate dekrete koji su juče potpisani, možete vidjeti da ponovo možemo da radimo zajedno" u oblastima poput klime ili imigracije, rekla je na konferenciji za novinare njemačka kancelarka.

Istovremeno, "znamo da će inauguracijom novog američkog predsjednika... biti i razgovora o tome kako da dobro uradimo stvari za dvije zemlje", dodala je Merkel, ali je i ukazala da ne treba očekivati konsenzus o svim pitanjima.

"Svuda se s pravom kaže da će Evropa morati da preuzme veću odgovornost, ne samo na vojnom planu, već i u diplomatiji i drugim oblastima, ali dobra vijest je da smo mi u Njemačkoj spremni da to uradimo, kao i Evropska unija", rekla je Merkel.

Ali, "saradnja se jednostavno ponovo zasniva na širim osnovama zajedničkih uvjerenja", zaključila je njemačka kancelarka.