U italijanskim školama širi se engleski soj virusa

Primijećeno je da učenici više obolijevaju od engleske varijante koronavirusa, iako prema tvrdnjama epidemiologa Masima Galija, primarijusa milanske bolnice Saco, ne postoje dokazi da se taj soj virusa brže prenosi među mladima

2720 pregleda1 komentar(a)
U italijanskim školama engleski soj virusa, Foto: Shutterstock

U Italiji je u posljednja 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom preminula 391 osoba, a među 292.500 testiranih otkriveno je više od 15 hiljada novozaraženih osoba, saopštilo je italijansko ministarstvo zdravlja.

Kako prenosi prenosi agencija Ansa, zbog širenja zaraze među učenicima i nastavnim osobljem u nekoliko regiona, Umbriji, Toskani i Abrucu, obustavljena je nastava u školama.

Prvi takvi slučajevi zabilježeni su i u jednoj milanskoj opštini u Lombardiji, gdje je otkriveno 59 zaraženih đaka i nastavnika u jednoj školi.

Primijećeno je da učenici više obolijevaju od engleske varijante koronavirusa, iako prema tvrdnjama epidemiologa Masima Galija, primarijusa milanske bolnice Saco, ne postoje dokazi da se taj soj virusa brže prenosi među mladima.

Predsjednici italijanskih regija su, u vakuumu između vlade u ostavci i nove koja još nije formirana, odlučili da ostane na snazi zabrana međuregionalnog saobraćaja.

Takva odluka vlade u ostavci je na snazi do 15. februara, ali, po svemu sudeći, nova vlada neće biti formirana prije tog datuma, da bi mogla odluku produžiti ili ukinuti.

Zdravstveni stručnjaci tvrde da epidemiološka situacija u Italiji još nije takva da bi se mogao, bez rizika širenja pandemije, otvoriti saobraćaj među regijama.