SDT završilo istragu: Pet godina ne znaju što će sa Mujovićevim pismima

U prvim danima istrage policija je uhapsila tadašnjeg vršioca dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i inspektora tog Odsjeka Nikolu Terzića

23549 pregleda4 komentar(a)
Medojević izlazi iz zgrade Višeg suda (arhiva), Foto: Filip Roganović

Specijalno državno tužilaštvo završilo je istragu o nestanku dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića, ali tvrde da još nijesu donijeli odluku.

Ta istraga otvorena je u februaru 2016. godine.

U prvim danima istrage policija je uhapsila tadašnjeg vršioca dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i inspektora tog Odsjeka Nikolu Terzića.

Obojica su negirali izvršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja i pušteni su na slobodu.

Od tada, javnost nije upoznata kako je nestalo 13 pisama i dva originalna dokumenta Uprave policije, koji su kasnije pronađeni.

“Povodom Vaših pitanja obavještavam Vas da je u navedenom predmetu istraga okončana i da se očekuje donošenje odluke”, odgovorila je Vijestima portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Vijesti saznaju da je tužilaštvo na čijem čelu je Milivoje Katnić predmet završilo posljednjeg dana prošle godine i da je odluka donijeta, ali da “nije potpisana”. Sagovornik uključen u istragu, međutim, nije želio da precizira da li je istraga okončana odbacivanjem optužbe ili će se policajcima suditi, što je, kako je kazao, malo vjerovatno.

Prema istim informacijama nakon što su Medojević i Terzić uhapšeni i saslušani krajem februara 2016. godine, njih više niko nije pozivao tokom istrage, niti su im vraćeni tada oduzeti telefoni.

Njih dvojica juče nijesu htjeli da komentarišu postupak, navodeći da je postupak proglašen tajnim.

“Nemam odluku i ne mogu ništa da komentarišem, jer predmet ima oznaku tajnosti. Jedino to mogu da kažem prije nego što dobijem papir, a kada dobijem odluku, kakva god ona bila, imaću nešto više da kažem”, rekao je Medojević.

Njegov kolega Terzić rekao je da nema nikakve informacije o predmetu i da zbog toga ne može ništa komentarisati.

Vijesti su nakon hapšenja inspektora objavile da je među dokazima, koji su tada nestali, bilo 13 Mujovićevih pisama poslatih aktulenom predsjedniku države Milu Đukanoviću, doskorašnjem šefu policije Veselinu Veljoviću i drugim osobama iz javnog i političkog života.

Navodno, pisao im je o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”.

Mujovićeva kuća pretresana je u istrazi otvorenoj nakon što ga je osuđeni šef budvanske kriminalne Svetozar Marović optužio da je od njega na prevaru uzeo blizu 900.000 eura.

Taj, nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista, tvrdio je da mu je Mujović novac uzeo govoreći mu da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi.

Nedugo zatim utvrđeno je da je nestao dio dokaza koje je policija uzela iz Mujovićevih objekata tokom pretresa 19. februara 2016. godine.

Specijalno tužilaštvo je, odmah nakon što su saznali da su pisma i dokumenta nestali, počelo istragu u kojoj je, pored Medojevića i Terzića, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala sve njihove kolege koje su bile na pretresu ili su bili u dodiru sa dokazima.

Svi saslušani policajci iz oba sektora saopštili su da kese sa dokazima koje su donijete u Medojevićev sektor, nijesu bile zapečaćene.

Policajci iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta tvrde da su dokaze navodno držali zaključane do trenutka kada su ih predali Medojevićevom sektoru.

Medojević i Terzić rekli su tužiocu da nijesu vidjeli 13 Mujovićevih pisama, ni dva originalna dokumenta iz Uprave policije, kojih više nema među dokazima. Ni Medojević ni Terzić navodno nijesu bili na pretresu kuće Mujovića.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica.