Bivši radnici Rudnika boksita: Rasvijetliti aferu u kojoj smo ostali bez zemljišta i stanova

Riječ je o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na pomenutom placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje

9016 pregleda8 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti

Odbor bivših radnika Rudnika boksita iz Nikšića uputio je dopis Skupštini u kojem mole za pomoć u rasvjetljavanju afere u kojoj su ostali bez zemljišta i stanova.

Dopis je upućen predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, potpredsjednici Branki Bošnjak, svim poslaničkim klubovima i poslanicima bez klubova.

Riječ je o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na pomenutom placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje.

"Kao bivši radnici Rudnika boksita smatramo, a i sva ogormna dokumentacija ukazuje da su rukovodstvo Boksita i tadašnji sindikalni predstavnici 2017. ustupili 18.622 kvadrata zemljišta ispod Meteorološke stanice, u najljepšem dijelu Nikšića, navodno za projekat izgradnje deset zgrada. Firma Ambijent AGM – matična iz Novog Pazara, sestrinska Ambijent AGM iz Rožaja izrađuju dva crteža na kompjuteru i za to bivaju plaćeni 186.420 eura, a navodno treba još da im se plati 79.135 eura. Gospoda podižu tužbu za 118.430 eura i jednostavno, putem korupcije, preuzimaju plac koji je procijenjen na 1.731.846 eura, a kupljen je, otet, za dva crteža i to bez raspisanog tendera za projekat deset zgrada, 320 stanova", navodi se u dopisu.

Rudnici boksita, kako dodaju, već tada loše stoje i na sedmoj licitaciji pred javnim izvršiteljem za navodni dug, firmu AGM Ambijent i navodni dug preuzima Božidar Draganić.

"Poslije dvije godine Draganić isto zemljište prodaje zaštitarskoj firmi Vektor Sistem Sekjuriti", podjsećaju predstavnici bivših radnika.

Bivše radnike Boksita interesuje i šta se desilo sa 12.000 kvadrata koje su ranije kompenzovani sa Opštinom Nikšić za komunalno opremanje zemljišta na kome je trebalo da budu izgrađene pomenute zgrade.

Napominju da je plac oslobođen plaćanja komunalija u vrijednosti 876.740 eura ili "bolje reći opet su uzete radničke nekretnine i to bez centa od 12.641 metar kvadratni i još ko zna koliko novca ili kvadrata zemlje je uzeto, a nije plaćeno u ekspoprijaciji bulevara od Stare Pošte do Malog mosta".

Dokumentacija se nalazi u Specijalnom tužilaštvu od 7. marta 2017.

"Molim da pomognete u razrješavanju ove milionske afere jer je ovo više i do budvanske Zavale i 260 radnika čeka po 6.500 eura, a svjedoci smo ovih dana kako se regulišu stambena pitanja", navode u dopisu.