Kordić: Crna Gora će rado podijeliti pregovaračko iskustvo sa S. Makedonijom

Ona je istakla da su usvajanje i primjena evropskih standarda, koji će osigurati evropski kvalitet života građana, ključni su za države Zapadnog Balkana, i da na tom polju postoji dosta prostora za unapređenje regionalne saradnje

4174 pregleda1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: GSV

Crna Gora posjeduje značajno znanje i iskustvo iz pregovaračkog procesa koje će rado podijeliti sa Sjevernom Makedonijom u cilju ubrzanja njenog evropskog puta, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Kordić je, u razgovoru sa ambasadorom Sjeverne Makedonije Mihajlom Trpkoskim, kazala da se nada da će ta država uskoro započeti pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU).

Ona je naglasila da će Sjeverna Makedonija u tom procesu imati punu podršku Vlade Crne Gore.

„Glavna pregovaračica je istakla da Crna Gora, kako u Vladi, tako i u ostalim granama vlasti i civilnom društvu, posjeduje značajno znanje i iskustvo iz pregovaračkog procesa koje će rado podijeliti sa prijateljima iz Sjeverne Makedonije s ciljem ubrzanja njihovog evropskog puta“, kaže se u saopštenju.

Kordić je, u tom kontekstu, ukazala na potrebu valorizacije Sporazuma o saradnji dvije zemlje u oblasti evropske integracije i dinamiziranja saradnje pregovaračkih timova.

„Jer zajednički možemo doći do većeg kvaliteta u primjeni pravne tekovine EU i sveukupnom napretku u pregovorima“, dodala je Kordić.

Ona je istakla da su usvajanje i primjena evropskih standarda, koji će osigurati evropski kvalitet života građana, ključni su za države Zapadnog Balkana, i da na tom polju postoji dosta prostora za unapređenje regionalne saradnje.

Trpkoski je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Crnoj Gori na kontinuiranoj podršci u procesu evropske integracije i odličnoj saradnji u okviru članstva u NATO-u.

„Izuzetno cijenimo podršku Crne Gore u procesu pristupanja EU i saradnja naših institucija je potvrda prijateljskih odnosa dvije zemlje“, istakao je on.

Sagovornici su se saglasili da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, i da će sprovođenje reformi, potpomognuto regionalnom saradnjom, doprinijeti bržoj transformaciji i integraciji u Uniju, ali i osnažiti ekonomski razvoj regiona.