Knežević najavio da neće podržati oporezivanje penzija

Nacrtom budžeta predviđena je privremena mjera oporezivanja visokih penzija preko neto prosječne zarade sa tri različite stope poreza

12912 pregleda88 komentar(a)
Knežević, Foto: Luka Zeković

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević najavio je da ova partija neće podržati oporezivanje penzija najavljeno novim budžetom.

On je to na Tviteru poručio ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću.

Nacrtom budžeta predviđena je privremena mjera oporezivanja visokih penzija preko neto prosječne zarade sa tri različite stope poreza.

“Kako bi se u vrijeme krize povećao standard korisnika sa nižim iznosima penzija kroz isplatu jednokratnih pomoći, a ujedno i stvorili uslovi za redovnu isplatu svih socijalnih davanja u vrijeme krize, planirana je privremena mjera oporezivanja penzija preko neto prosječne zarade sa tri različite stope poreza i to na razliku između neto prosječne zarade i minimalne potrošačke korpe, na razliku između minimalne potrošake korpe i 797 eura i na razliku preko ovog nivoa. Posmatrano po postojećim iznosima penzija, oporezivanje bi bilo po sljedećim rasponima od 524,01 euro do 647 eura 15 odsto, od 647,01 euro 797 eura - 75 odsto i preko 797,01 po stopi od 95 odsto. Oporezivanje penzija će imati uticaj na visinu penzija oko 10 hiljada korisnika korisnika od ukupno 124 hiljade korisnika”, objašnjeno je u nacrtu.