Vezanog zlostavljali ili se branili

Darko Bjelić kaže da je dobio batine u policijskom autu a kasnije i u zgradi kolašinske policije, iz Uprave policije to negiraju i ističu da je protiv njega podnesena krivična prijava zbog napada na službeno lice...

21651 pregleda11 komentar(a)
Tvrdi da je batine dobio i u zgradi policije, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinac Darko Bjelić (25) tvrdi da su ga 12. aprila uveče, dva policajca kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti, prilikom privođenja, udarali u više navrata.

I dok Bjelić priča da su ga policajci najprije pesnicama udarali u službenom vozilu na putu ka zgradi policije, a potom i u holu, i da su to zabilježile i kamere, iz Uprave policije tvrde da su “primijenili zakonom predviđena sredstva prinude u cilju savladavanja aktivnog fizičkog otpora” i da je protiv njega podesena krivična prijava zbog osnovane sumnje da je napao službeno lice.

Bjelić navodi da je policija došla na poziv iz kuće u kojoj živi, u naselju Donji Pažanj, “nakon svađe u porodici“.

Tvrdi da nije bilo riječ o porodičnom nasilju, već samo o “glasnijoj svađi”, jer je, kako tvrdi, bratu “koji je bio pod djestvom alkohola uzeo ključeve auta, da ne bi u takvom stanju vozio“.

“Zbog te svađe, neko iz porodice je pozvao policiju. Kad smo brata smirili, sjeo sam ispred svoje kuće. Tada su došla dva policajca i kazali mi da me privode zbog prijave za porodično nasilje... Bio sam zatečen, ništa mi nije bilo jasno, pa sam odbio da mi stave lisice. Jedan od policajaca mi je rekao: ‘Budi miran, da ne vadim sprej’. Otrgao sam se, ali su me oni oborili na zemlju, zavrnuli mi ruku i palac, zagurali mi prst u oko...Tada su mi stavili lisice“.

Tvrdi da nijesu službenim vozilom odmakli ni 50 metara od kuće, kada se policajac, koji je bio za volanom, okrenuo i udario ga pesnicom. Poslije toga, kaže Bjelić, nastavio je da ga u desnu stranu lica vezanog udara i drugi policajac, koji je sjedio pozadi.

“Dio dešavanja u vozilu, odnosno njihovog nasilja, uspio sam nekako da snimim telefonom, koji sam izvadio iz džepa. Kada smo ušli u prostorije OB ostavili su me s lisicama na rukama u jednoj zaključanoj prostorii određeno vrijeme. Zatim su me izveli u hol da sačekam sudiju za prekršja. I tu, u holu, ispred kamera video-nadzora, jedan od dvojice policajaca nastavio je da me fizički zlostavlja vezanog. Udario me je nogom u potkoljenice, zbog čega sam pao i udario potiljkom u pod“.

Na prilično nejasnom video-snimku nastalom u automobilu Bjelić govori: “Evo ga, biju me”, a čini se da ga u jednom trenutku policajac koji sjedi sa njim pozadi udara rukom i kaže: “Ostavi telefon”.

Bjelić tvrdi da su ga policajci udarali nogama i dok je ležao na podu i da ima modrice na tijelu.

Kaže da je od pada i udara, kao i od ranijih udaraca koje je zadobio, počeo da povraća i osjetio jaku glavobilju. Zbog toga su ga, tvrdi, drugi policajci odveli u Hitnu pomoć.

Iz Uprave policije tvrde da su policajci “primijenili zakonom predviđena sredstva prinude”, kako bi savladali otpor koji je Bjelić pružao.

“Dežurna služba je obaviještena 12. aprila oko 21.10 časova od strane M.B. da u naselju Donji Pažanj, njegov brat R.B. u alkoholisanom stanju lomi stvari u porodičnoj kući njihovog oca S.B. Prilikom dolaska na lice mjesta policija nije zatekla R.B. već S.B, njegovu suprugu i njihove sinove M.B. i D.B. Oni su policiji ispričali da je R.B. lomio stvari po kući i da je D.B. pokušao u tome da ga spriječi kada je došlo prvo do verbalnog a potom i do fizičkog konflikta između njih u dvorištu kuće. R.B. se nakon toga udaljio u nepoznatom pravcu“. Kako tvrde, “policijski službenik je saopštio D.B. da pođe sa njima do službenih prostorija radi daljih radnji policije”.

On je navodno odbio i pokušao da pobjegne sa lica mjesta, u čemu su ga spriječili službenici policije, a tom prilikom je “pružao aktivan otpor”.

“Prilikom preduzimanja službenih radnji D.B. je upućivao službenicima uvredljive riječi i u jednom trenutku rukom uhvatio jednog od službenika za uniformu pokušavajući da se tako otrgne i pobjegne“, odgovoreno je “Vijestima”.

Službenici policije su, objašnjavaju, “radi savladavanja aktivnog otpora, upotrijebili sredstvo prinude fizička snaga i stavili mu sredstva za vezivanje“.

“D.B. je doveden u službene prostorije gdje su službenici policije samoinicijativno pozvali pripadnike Hitne medicinske pomoći kako bi mu se konstatovale povrede s obzirom da se lice prilikom privođenja žalilo na bol u prstu i imalo vidljivo crvenilo na licu, što je primijećeno od strane policijskih službenika prije primjene sredstava prinude. Na osnovu izjava lica zatečenih na licu mjesta pretpostavlja se da su povrede nastupila prilikom tuče ovog lica sa R.B.”.

Mladić je, navode, odbio alkotestiranje, o čemu je sačinjen zapisnik. Izvještaj o upotrebi sredstava prinude je, objašnjavaju, dostavljen na ocjenu neposrednom rukovodiocu.

“Protiv D.B. je, po nalogu tužioca, podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Policija je dan kasnije od R.B. prikuplila obavještenje na okolnosti događaja. Policija je protiv D.B. i R.B. podnijela Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog izvršenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici“.

Zahtijeva istragu, da se pogledaju snimci i “batinaši kazne”

Bjelić kaže da će od nadležnih za kontrolu rada policije zahtijevati da se istraže okolnosti pod kojim je priveden i način na koji je postupano prema njemu u prostorijama policije i da se “batinaši kazne“.

Najavljuje da će tražiti i izuzimanje snimaka sa kamera vido-nadzora u kolašinskom OB.

Da ga je policija tukla, kaže da je ispričao i ljekaru, što je i evidentirano u ljekarskom izvještaju. Ljekar je konstatovao i “otok ispred desnog uveta“, kao i da se pacijent žali na glavobolje i bol u palcu lijeve ruke. Iako je, kako objašnjava, dobio uput za nastavak liječenja u Podgorici, kod specijalista je otišao tek nakon tri dana.

“Nijesam iste večeri otišao za Podgoricu, jer nijesam imao sredstva. Otišao sam tek poslije tri dana, zbog toga što glavobolje i povraćanje nijesu prestajali. Modrice po tijelu su još vidljive, ali je otok na licu splasnuo“.