Sekulović: Znam šta mi je činiti ako novi menadžment policije ne bude imao rezultate

Sekulović je rekao da Uprava policije (UP) "suvo treba da se bavi poslom", a da ministar unutrašnjih poslova treba da se bori za finansijska sredstva za rad

15798 pregleda19 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: N.D.
04.05.2021. 17:28h

Ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović, kazao je danas da Uprava policije (UP) integracijom u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) neće izgubiti svoju autonomiju i specifičnosti, te da joj Predlog zakona o unutrašnjim poslovima garantuje operativnu nezavisnost.

"Anomalija dosadašnjeg zakona bila je u tome što je sistem ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova bio sveden na minimum. Rekao sam jednom prilikom da je ministar imao status britanske kraljice", rekao je Sekulović na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

On je naveo da Predlog zakona o unutrašnjim poslovima predstavlja bitan iskorak u pregovorima s EU za poglavlje 24.

Sekulović je rekao da je ovo "jedini put kojim smo mogli i morali da idemo"

Ministar je, između ostalog, poručio da zna šta mu je činiti ako novi menadžment policije ne bude imao rezultate.

"Nemam nikakvu dilemu o tome", podvukao je on.

Sekulović je rekao da Uprava policije (UP) "suvo treba da se bavi poslom", a da ministar unutrašnjih poslova treba da se bori za finansijska sredstva za rad.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da je ta partija 2018. godine bila protiv izdvajanja UP iz MUP-a, te da sad podržava vraćanje te institucije u okvire resora unutrašnjih poslova.

Jovanka Laličić iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazala je, komentarišući predložene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, da se za kratko vrijeme desilo puno eksperimenata.

Predrag Bulatović iz Demokratskog fronta (DF) poručio je da u načelu podržava predložene izmjene.

"Zbog toga što mislim da su predložene da bi se promijenio karakter policije. Nadam se da će se s njima otvoriti i prostor za brzu kadrovsku obnovu u policiji, koja je neophodna", naveo je on.

Ministar je rekao da će se truditi da, prilikom kadrovskih promjena u policiji, niko na osnovu glasina ne ostane bez posla, ali i da na poslu ne ostane niko ko ne treba da ostane. On je naveo da će dva stuba za promjenu spornih kadrova biti postojanje bezbjednosnih smetnji i obavezno poligrafsko testiranje.

"Razloge za bezbjednosne smetnje treba pod oznakom interno da dostavljamo Odboru za bezbjednost i odbranu, što bi bio dobar mehanizam nadzora. Obavezno pligrafsko testiranje će se odnositi na one koji su direktno uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Poligraf nije dokaz na sudu, ali jeste indicija, a nama predstavlja zaštitu da u policiji neće biti ljudi koji su upleteni u organizovani kriminal", naglasio je Sekulović.

Ministar smatra da je najveći broj policajaca pošten i da su njihove plate male. Dodaje da u novom predlogu zakona postoji prostor da se dođe do rješenja da se uđe u dubinsko provjeravanje imovine policijskih službenika.

"Svi znamo nekoga ko prima 500 ili 1.000 eura, a ima veliku imovinu. Ima prostora da jedan član bude posvećen provjeri imovine", naveo je Sekulović.

On je rekao da ima u planu i popisivanje svih skupih automobila u UP.

"I ako bude iznad neke granice - koju ćemo utvrditi - idu na prodaju", poručio je ministar.