Nikšić: Radulovićima, Ognjenovićima i Bojićima predstoji nova sudska bitka protiv Opštine

“Nastavićemo borbu sudskim putem, a jednom sedmično bićemo ispred Opštine osam sati, koliko je i njima radno vrijeme. Poručujem gradonačelniku da što hitnije uplati stanarine jer smo u veoma lošoj situaciji“, poručio je Radulović

84 pregleda0 komentar(a)
Stanari Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
30.11.2017. 14:05h

Predstavnici porodica Bojić, Radulović i Ognjenović iz Nikšića, koje su 2009. zbog gradnje Bulevara „13.jul“ morale da se isele iz baraka u Rudarskom naselju, riješili su, nakon što su obišli obdusmana i predstavnike NVO sektora, da ponovo pokrenu sudski postupak uvjereni da će ovoga puta pravda biti na njihovoj strani. Njima je lokalna uprava 1.januara 2015. ukinula naknadu za plaćanje stanarine, pa su oni zbog toga u ponedjeljak, 27.novembra, počeli štrajk ispred zgrade Opštine, a odlučili su da jednom sedmično osam sati budu ispred zgrade Opštine, sve dok se njihova situacija ne riješi.

“Bili smo kod ombdusmana, MANS-a, Akcije za ljudska prava i svi su nam rekli da je Opština morala da nam plaća kiriju sve dok je sudski postupak u toku. Žena kod ombdusmana nam je uzela sve papire i napisaće prijavu protiv Opštine. I nije tačno da smo mi u tim barakama živjeli bespravno – Ognjenovićka je stan dobila od Socijalnog, moj muž od stambenog, a Radulović je stan kupio i sudski preveo na njega“, kazala je Svetlana Bojić koja je i juče bila ispred Opštine.

Prilikom iseljenja iz baraka, ona, Darko Radulović, Radun Bojić i Raduša Ognjenović su sa lokalnom upravom, na čijem je čelu tada bio Nebojša Radojičić, potpisali protokol da će im Opština svakog mjeseca plaćati po 150 eura za stanarinu dok se trajno ne riješi stambeno pitanje. Naknadu su dobijali dok je Radojičić bio predsjednik Opštine, kao i prve godine nakon što je Veselin Grboviće stupio na dužnost, da bi ista bila ukinuta 1.januara 2015. Sudovi su dva puta presudili u korist porodica, ali krajem prošle godine donesena je treća, pravosnažna odluka u korist Opštine.

“Nastavićemo borbu sudskim putem, a jednom sedmično bićemo ispred Opštine osam sati, koliko je i njima radno vrijeme. Poručujem gradonačelniku da što hitnije uplati stanarine jer smo u veoma lošoj situaciji“, poručio je Radulović.

Iz lokalne uprave su kazali da su pomenuti stanari bespravno koristili barake koje su bile u vlasništvu Opštine, da im je Opština, kao vid pomoći, na ime stanarine isplaćivala po 150 eura mjesečno sve dok je imala mogućnosti i raspoloživih sredstava, odnosno do kraja 2014, kao i da su porodice žalile zbog toga, ali da su Upravni i Vrhovni sud odbili njihove žalbe.