Prihvatilište za strance primjer dobre prakse

Ovom prilikom Zaštitnik je konstatovao da od početka godine nije bilo upotrebe sredstava prinude, te da se svi eventualni nesporazumi rješavaju u direktnoj komunikaciji sa licima koja tu borave

2992 pregleda0 komentar(a)
Savjetnici Zaštitnika sa predstavnikom UNHCR, Foto: Kabinet zaštitnika ljudskih prava i sloboda

Materijalni uslovi u Prihvatilištu za strance u Spužu u skladu su sa standardima, a odnedavno je obezbijeđen sandučić za povjerljivo podošenje pritužbi, shodno upustvu koje je Zaštitnik dao, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Savjetnici Zaštitnika Jelena Nedović i Mensur Bošnjak sa predstavnikom UNHCR-a Aleksandrom Čađenoviem obavili su kontrolnu posjetu Prihvatilištu za strance, u skadu sa metodologijom utvrđenom shodno zaključenom sporazumu o saradnji između Zaštitnika i UNHCR-a.

Tokom posjete obišli su prostorije u kojima borave lica koja se smještaju u Prihvatilištu, ostvarili uvid u dokumentaciju i obavili povjerljivi razgovor sa zatečenim licima, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom Zaštitnik je konstatovao da od početka godine nije bilo upotrebe sredstava prinude, te da se svi eventualni nesporazumi rješavaju u direktnoj komunikaciji sa licima koja tu borave.

"Ocijenjeno je da su materijalni uslovi u skladu sa standardima, a pohvalnim je ocijenjeno zatečeno stanje u odnosu na higijenu prostorija. Takođe, za pohvalu je i činjenica da je svim licima omogućena ishrana u skladu sa vjerskom opredjeljenjem, a što podrazumijeva i korišćenje posebnog posuđa, odnosno pribora za pripremu hrane. Prihvatlište je iskazalo krajnje proaktivni pristup, čak i u domenu približavanja ovih mogućnosti korisnicima," saopšteno je iz institucije ombudsmana

Ovakav način organizacije u Prihvatilištu za strance, zaključuje se u saopštenju, predstavlja primjer dobre prakse poštovanja ljudskih prava, u vezi sa čim Zaštitnik preporučuje kontinuirano poštovanje nacionalnih i međunarodnih standarda.