Bajdena kraljica Elizabeta "podsjetila na majku", pitala za Putina i Sija

Američki predsjednik je potvrdio da je pozvao kraljicu da posjeti Bijelu kuću

7080 pregleda6 komentar(a)
Britanska kraljica i predsjednik SAD, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da ga je britanska kraljica Elizabeta II podsjetila na njegovu majku i da ga je pitala za kineskog predsjednika Sija Đinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina na čaju u dvorcu Vindzor u nedjelju.

Bajden je bio pun riječi hvale za 95-godišnju britansku kraljicu nakon njihovog privatnog sastanka održanog na kraju samita grupe G7, na kojem je pozvao na usklađeno djelovanje u vezi Kine, te prije sastanka s Putinom u srijedu.

"Mislim da se ne bi uvrijedila ako kažem da me podsjetila na moju majku, njen pogled i velikodušnost", rekao je Bajden (78) novinarima prije odlaska iz Londona, prenosi Hina.

"Jako je ljubazna, to ne čudi, ali imali smo odličan razgovor. Pitala je za dvojicu lidera, onog s kojim ću se sastati, gospodina Putina, i Sija Đinpinga, i dugo smo razgovarali."

Bajden je potvrdio da je pozvao kraljicu da posjeti Bijelu kuću.

Kraljica se već sastala s Bajdenom i njegovom suprugom tokom njihovog boravka u Britaniji. Organizovala je prijem za lidere G7 i njihove supruge u petak veče u Kornvolu, gdje je održan trodnevni samit.

Džo Bajden je peti američki predsjednik kojeg je kraljica primila u Vindzoru, nakon Donalda Trampa 2018, Baraka Obame 2016, Džordža V. Buđa 2008. te Ronalda Regana 1982.

Tokom njene 69-godišnje vladavine, izmijenilo se 14 američkih predsjednika, a Elizabeta se sastala sa svima osim s Lindonom Džonsonom.