Đukanović: Slovenija bezrezervni podržavalac na euroatlantskom putu

"Ljubljana se prema nama odnosila kao prema nezavisnoj državi i kad to nijesmo bili. Slovenački investitori su prvi došli u Crnu Goru u vrijeme kad su svi drugi u širokom luku zaobilazili Balkan", rekao je Đukanović.

7796 pregleda5 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me

Slovenija je bezrezervni podržavalac Crne Gore na euroatlantskom putu, kao kontakt država NATO, a zatim i na evropskom putu, kroz kontinuiranu političku i ekspertsku podršku, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

On je na obilježavanju 30. godišnjice državnosti Slovenije i Vojske te države, rekao da se prije dva dana navršilo tačno 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Slovenije, koja je prva otvorila svoju ambasadu u nezavisnoj Crnoj Gori.

"A već sljedeće sedmice Slovenija će preuzeti predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU), što najbolje ilustruje njen napredak u proteklih tri decenije od proglašenja nezavisnosti", naveo je Đukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je kazao da su Crna Gora i Slovenija, tokom proteklih deceniju i po, radile temeljno i posvećeno na učvršćivanju i produbljivanju međudržavnih veza i jačanju povjerenja, vođene zajedničkim evropskim i evroatlantskim ciljevima.

foto: Predsjednik.me

"Oslanjajući se na zajedničku istoriju i bliskost naših naroda, kao i na činjenicu da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima", naveo je Đukanović.

On je rekao da se sa posebnom emocijom i zahvalnošću sjeća i perioda saradnje prije obnove nezavisnosti Crne Gore, i snažne podrške koju je Slovenija pružala u predreferendumskom periodu.

"Ljubljana se prema nama odnosila kao prema nezavisnoj državi i kad to nijesmo bili. Slovenački investitori su prvi došli u Crnu Goru u vrijeme kad su svi drugi u širokom luku zaobilazili Balkan", podsjetio je Đukanović.

Slovenija je, kako je kazao, tada bila važna podrška u komunikaciji Podgorice sa Ujedinjenim nacijama, „u uslovima kada crnogorske vlasti nijesu imale pristup sjedištu organizacije čije smo članstvo smatrali primarnim ciljem obnovljene države.“

foto: Predsjednik.me

Đukanović je rekao da je nakon 2006. godine, saradnja Crne Gore i Slovenije dobila novi snažan zamah, i da je Slovenija nastavila da podržava demokratski i ekonomski razvoj Crne Gore.

"Naravno, ostala je naš dobar prijatelj, a postala pouzdan i važan razvojni i vanjskopolitički partner. Slovenija je bezrezervni podržavalac Crne Gore na euroatlantskom putu, kao kontakt država NATO, a zatim i na evropskom putu, kroz kontinuiranu političku i ekspertsku podršku“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, gotovo da nema oblasti u kojoj se danas Crna Gora i Slovenija ne mogu pohvaliti sadržajnim vezama.

"Intenzivan politički dijalog, kontinuitet radnih kontakata, parlamentarna, saradnja u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, zdravstva, nauke i obrazovanja, javne uprave, ekonomije i finansija, zaštite životne sredine, turizma i kulture, daju nam za pravo da sa optimizmom gledamo na budućnost naših odnosa“, rekao je Đukanović.

foto: Predsjednik.me

On je naveo da danas u Crnoj Gori posluje oko 150 kompanija čiji su osnivači privatna ili pravna lica iz Slovenije.

Saradnja se, kako je dodao, razvija i na nivou lokalnih samouprava.

"Postoji uspostavljeno partnerstvo između Cetinja i Maribora, Budve i Celja, Herceg Novog i Novog Mesta i Kranja, Mojkovca i Idrije, Nikšića i Boveca, Murske Sobote i Kopra i Plužina i Mostjeg Polja. Slovenačka podrška ogleda se i kroz razvojnu pomoć, koja je postala važan dio infrastrukturnog i ukupnog razvoja Žabljaka“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, poseban pečat tim vezama daje i zajednica Crnogoraca u Sloveniji.

Đukanović je rekao da su danas Crna Gora i Slovenija prijatelji, partneri i saveznici.

"Crna Gora, članica NATO i koja je najviše odmakla u procesu pristupanja EU, ima jasnu stratešku viziju pripadanja evropskoj civilizaciji i evropskom i euroatlantskom sistemu vrijednosti. Taj put uvijek lakše savladavamo uz pomoć prijatelja, a Slovenija za nas u Crnoj Gori to svakako jeste“, kazao je Đukanović.

foto: Predsjednik.me

On je čestitao Sloveniji Dan Državnosti, sa željom da nastavi putem stabilnog i zelenog razvoja, i da svojim posebnostima doprinosi bogatstvu evropske porodice.

"Vjerujem da ćemo u bližoj budućnosti zajedno, Crna Gora i Slovenija, biti prepoznatljiv dio ujedinjene Evrope“, zaključio je Đukanović.