Dos: Zadivljeni smo rezultatima Skupštine i Bečića

Bečić je izrazio zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje, potencijalima razvoja ekonomske saradnje, sa posebnim naglaskom na investicione i turističke prilike Crne Gore

15556 pregleda23 komentar(a)
Foto: Skupstina.me

Predsjednica belgijskog Senata Stefani Dos istakla je da zadivljena rezultatima koje su Skupština Crne Gore i predsjednik tog tijela Aleksa Bečić postigli u prethodnih deset mjeseci.

U okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji Bečić se sastao sa njom, kao i sa predsjednicom Predstavničkog doma Elijan Tilije.

Bečić je izrazio zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje, potencijalima razvoja ekonomske saradnje, sa posebnim naglaskom na investicione i turističke prilike Crne Gore.

Sa posebnim zadovoljstvom što čelne pozicije u Federalnom parlamentu Belgije zauzimaju žene, Bečić je upoznao koleginice sa naporima i aktivnostima Skupštine u pravcu afirmacije i osnaživanja političkog učešća žena u parlamentarnom radu, ali i sa činjenicom da je formirana Grupa prijateljstva sa Belgijom.

"U parlamentarnoj ravni imamo mnogo prostora za zajedničko djelovanje, a u Crnoj Gori imate istinskog prijatelja", zaključio je Bečić.

Uz osvrt na vanjskopolitičke ciljeve, on je ukazao da oni ostaju usmjereni na jačanje evropskog puta, konstruktivno NATO savezništvo i razvijanje dobrosusjedske i regionalne saradnje. On je uputio je zahvalnost Belgiji na podršci procesu pristupanja Crne Gore EU, uz očekivanje da će nastaviti da u okviru EU utiče da se reformski napori adekvatno valorizuju.

foto: Skupstina.me

Dos je konstatovala da je Crna Gora napravila iskorake na evropskom putu. Govoreći o dostignućima crnogorskog parlementa, ona je iskazala interesovanje za intenzivniju saradnju u oblasti rodne ravnopravnosti imajući u vidu pozitivne primjere i uvedene inovacije, koje prate novi saziv Skupštine.

Izrazila je zadovoljstvo što ima priliku da kao najmlađa predsjednica Senata u istoriji Belgije, razgovara sa najmlađim predsjednikom Parlamenta u istoriji Crne Gore.

"Nadamo se da ćete biti prva sljedeća zemlja koja će se pridružiti Evropskoj uniji, a belgijski parlament vas podržava na evropskom putu", ključna je poruka predsjednice Tilije.

Ona je snažno podstakla napredak u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavine prava, medijskih sloboda i slobode govora, ističući da je predsjednik Bečić na dobrom putu da puno toga učini za crnogorsku demokratiju.

Predsjednice Tilije i Dos prihvatile su poziv predsjednika Parlamenta da do kraja godine posjete Crnu Goru: „Vrlo rado ćemo prihvatiti vašu ispruženu ruku da u budućnosti radimo zajedno”, zaključile su dvije predsjednice.