„Srpski svet” radi za izbore i Đukanovića

Da je namjera DF-a zaoštravanje krize i izbori, a ne njeno rješavanje, govori i to da sada za premijera predlažu Miodraga Lekića, nekadašnjeg lidera Fronta i kandidata za predsjednika države, sa kojim su se sukobili i tako ga tretirali, da je morao da ode, ocijenila izvršna direktorica Monitora Milena Perović

73096 pregleda169 komentar(a)

Novi zahtjevi Demokratskog fronta (DF) iskristalisani nakon posjete Moskvi i Beogradu - da premijer Zdravko Krivokapić sam ode, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić napusti poziciju šefa parlamenta, a na mjesto premijera dođe Miodrag Lekić, mogu voditi samo izborima.

To je za “Vijesti“ ocijenila izvršna direktorica Monitora Milena Perović, navodeći da izbore priželjkuje i bivši režim, odnosno lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović:

“Tako, u stvari, srpski svet opet igra za Đukanovića“.

Iako se nisu rastali u najboljem maniru, DF je kao jedno od rješenja za izlazak iz trenutne političke krize predložio i konstituisanje nove vlade, na čijem čelu bi bio Lekić - nekadašnji lider tog političkog saveza.

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador SRJ u Rimu je nakon brojnih kritika iz DF-a postao, u međuvremenu, “dobro rješenje” za premijersku poziciju, jer je “neko ko dobro poznaje politiku”.

“Obavijestili smo kolege da je najbolje da se formira nova vlada. Kazali smo i da smo spremni da riješimo krizu tako što bi mjesto premijera moglo da pripadne nekom iz koalicije ‘Mir je naša nacija’, a da bi funkciju predsjednika parlamenta preuzeo neko iz Fronta. Važno je da je većina od nas iz parlamentarne većine nezadovoljna dosadašnjim postupcima Vlade i njenim rezultatima“, rekao je jedan od lidera DF- a Andrija Mandić, nakon posljednjeg sastanka parlamentarne većine.

Mandić je kazao da očekuje da će Krivokapić možda postaviti pitanje sopstvenog povjerenja ili podnijeti ostavku.

Perović je ocijenila da je nerealno očekivati da će premijer Krivokapić odustati od te pozicije, što je više puta i sam ponovio.

“Da je namjera DF zaoštravanje krize i izbori, a ne njeno rješavanje, govori i to da Front sada za premijera predlaže Miodraga Lekića, nekadašnjeg lidera Fronta i kandidata za predsjednika države, sa kojim su se sukobili i tako ga tretirali, da je morao da ode“, kazala je Perović.

Ona podsjeća da je, osim što taj predlog nije formalizovan, i sam Lekić kazao da daje prednost preostalim poslanicima, njih 40, za tu poziciju.

Lekić je napustio čelnu poziciju DF-a u aprilu 2015. godine i potom formirao novu politčku partiju - Demos.

Lideri DF-a su tada optuživali Lekića za izdaju programskih načela, i da je po nalogu ambasada dobio zadatak da razbije najjaču opozicionu političku organizaciju. Optuživali su ga i da nije imao dovoljno hrabrosti i volje da brani pobjedu na predsjedničkim izborima 2013. Te godine je Lekić, kao kandidat iza kojeg je stala skoro cijela opozicija, izgubio sa nekoliko procenata razlike u odnosu na protivkandidata vlasti Filipa Vujanovića. Oba kandidata su proglasila pobjedu, a konačnu riječ je dala Državna izborna komisija...

Nesaglasnosti među bivšim saborcima je bilo i oko ideje o organizovanju protesta i tokom pregovora o prelaznoj vladi.

Lekić je tada zamjerao da se nastavlja sve češće promovisanje pojedinačnih politika konstituenata DF-a koje su kontradiktorne, kao i da se ti stavovi saopštavaju neadekvatnim stilom i stvaraju nepotrebnu konfuziju.

On je i hvalio rezultate DF-a, ali i ukazivao da i “pored više pokušaja nije uspio da ukloni neke nedostatke u njegovom funcionisanju”.

Perović je ocijenila da ni Demokrate neće pristati da prepuste mjesto predsjednika parlamenta, navodeći da su više puta ponovili da nisu za novu vladu bez premijera Krivokapića.

Ona je istakla da se, s obzirom da se na takve zahtjeve ne može pristati, i da ne mogu biti ostvareni, otvara prostor za izbore i povratak Đukanovića i nereformisanog DPS-a.

“Uz malu pomoć starog Đukanovićevog partnera Aleksandra Vučića, i njegovih glasnogovornika i zastupnika u Crnoj Gori. Ukoliko se to desi, oni koji su preuzeli vlast nakon 31. avgusta moraće da snose odgovornost za izgubljenu priliku“, ocijenila je Perović.