Rješavanje problema deponije Mislov do nakon požarne sezone

“Ova sezona požara govori o tome da moramo naći model koji će biti regionalan, jer se već sada uočava da to ne može da bude samo problem lokalnog karaktera, a posebno zbog sve većeg uticaja klimatskih promjena", kazao je premijer

5386 pregleda4 komentar(a)
Krivokapić u radnoj posjeti Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Sa rješavanjem problema nelegalne deponije Mislov do, udaljene šest kilometara od Nikšića, počeće se odmah nakon požarne sezone. To je kazao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić prilikom radne posjete Nikšiću.

Krivokapić se tokom posjete sastao sa lokalnim rukovodstvom na čelu sa predsjednicima Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, kao i sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore, a obišao je i Opštu bolnicu.

Susret je bio i prilika da se razgovara o požarnoj sezoni i mogućnosti da narednu godinu dočekamo, u tehničkom smislu, spremnije.

“Ova sezona požara govori o tome da moramo naći model koji će biti regionalan, jer se već sada uočava da to ne može da bude samo problem lokalnog karaktera, a posebno zbog sve većeg uticaja klimatskih promjena. U kontaktima sa određenim ambasadorima sam predložio, da već u oktobru, ili pri prvom susretu sa kancelarkom Merkel u njenoj završnoj posjeti Balkanu, predložimo taj regionalni projekat koji bi bio vezan za spašavanje i djelovanje u vanrednim situacijama. Predložio sam da možda taj dio koji se tiče samog aspekta požara bude stacioniran ovdje u Crnoj Gori nabavkom canadera ili aviona tog tipa, koji nam je potreban. Ali on je isplativ jedino ako djeluje i malo šire, a ne samo na lokalnom prostoru Crne Gore. Dobio sam ubjeđenja da će to biti projekat koji će dobiti na značaju i biti vrlo brzo čak podržan od strane Evropske unije u smislu izrade projekta i konačne realizacije tako da očekujemo da sledeće godine bar ovakve situacije budu minimizirane”, kazao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapićfoto: Svetlana Mandić

Sa rukovodstvom Opštine Nikšić Krivokapić, koji je došao zajedno sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandrom Stijovićem, i prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesnom Bratić, razgovarao je ne samo o aktuelnim problemima, već i o projektima koje bi Vlada i lokalna uprava zajedno realizovali. Jedan od tih projekata bila bi i kuća poljoprivrede.

“Ona bi omogućila da na jednom mjestu centralizujemo sve ono što predstavlja kvalitet naših proizvoda, ali i službi koje bi mogle da pomognu poljoprivrednim proizvođačima. Spremni smo, u saradnji sa lokalnom upravom, da riješimo sve probleme koji se mogu riješiti kako bi ljudi ostali na svojim ognjištima. Da im stvorimo neophodnu infrastrukturu i pokušamo da primijenimo sistem dualne ekonomije i na taj način ojačamo tu našu finansijsku moć i stabilnost”, kazao je predsjednik Vlade.

Prvi čovjek Nikšića, Marko Kovačević, kazao je da nova vlast grada pod Trebjesom od samog starta ima dobru saradnju sa Vladom i resornim ministrima i da su dobili garanciju da će veliki broj projekata tokom naredne godine biti uspješno realizovan.

Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

“Kao Opština još uvijek nijesmo u zavidnoj situaciji i koristimo Egalizacioni fond. Zvanično smo siromašna opština, ali raduje nas to što postoji spremnost da se brojni projekti koji su započeti završe, ali i da se novi projekti realizuju. Razgovori su bili i o koncesijama za Bilećko jezero i kako da ojačamo Nikšić kao opštinu, jer smo svi zajedno svjestni da kada Nikšić bude snažniji i jači, da će i Crna Gora biti i snažnija i jača”, poručio je Kovačević.

Nikšić da ostane "univerzitetski centar"

“Postoji tendencija izmještanja Filološkog fakulteta iz Nikšića u Podgoricu, što mi ne želimo da dozvolimo. Postoji projekat zgrade Filološkog fakulteta napravljen 2010. godine koji do sada nije realizovan. Vidjeli smo spremnost da se taj projekat u narednom periodu realizuje i da Nikšić ostane studentski centar i da mu se još pojačaju kapaciteti kada su te stvari u pitanju”, kazao je predsjednik Opštine, Marko Kovačević.

FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić

I predsjednik Vlade smatra da Nikšić mora da ostane “univerzitetski centar” u kome će se razviti sadržaji neophodni i studentima i održavanju kvalitetnijeg procesa nastave. “Što se tiče Filološkog fakulteta postoji projekat koji treba realizovati kako bi kvalitet nastave u tom dijelu bio izdignut na najveći mogući nivo i Nikšić bio prepoznat kao regionalni centar u kome bi dolazili da studiraju i studenti iz drugih država. Dom studenata nije mnogo napredovao. Određenom kombinatorikom, koja je svojstvena prethodnoj vlasti, napravljena je jedna igra u kojoj nečiji biznis treba da potkrijepite iz državne kase. Država mora da vodi računa da svoje potrebe ne veže ni za čiji interes, već da to bude mjera studenata, u ovom slučaju, ili mjera građana, u ostalim slučajevima”, poručio je Krivokapić.

Obišli i Opštu bolnicu

Krivokapić je obišao i Opštu bolnicu i razgovarao sa direktorom Markom Mitrovićem.

“Tamo imamo jedan lijep primjer koji je pomogla i lokalna samouprava – vratio se vrstan stručnjak koji želi da razvije baš ovdje u Nikšiću jedan regionalni centar. Spremni smo da sve te projekte koji daju novi kvalitet podržimo, a on je spreman da svoje znanje podijeli sa drugima i već se pojavljuju ljekari koji žele da se specijaliziraju u tom dijelu”, kazao je predsjednik Vlade.

Riječ je o gastroenterologu, dr Velimiru Miloševiću, koji je odlučio da iz Slovenije dođe u Nikšić.